Govor

Vojko Starović

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 5. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: Iva Dimic in Marijan Pojbič. Med nami pa lahko pozdravimo Matejo Udovč, ki nadomešča Janjo Slugo, potem Matjaža Hana, ki nadomešča Soniboja Knežaka in Jožeta Lenarta, ki nadomešča poslanko Nino Maurovič. Lep pozdrav vsem, še enkrat. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Dnevni red: Predlog zakona o spremembah Družinskega zakona, skrajšani postopek in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, isto skrajšani postopek in razno.

Na začetku bi hotel poudariti, da te spremembe, ki jih bomo danes obravnavali, so bolj pravno tehnične narave, ker gre za prilagoditev spremembi zakona, da o določitvi rejništva odloča sodišče, pri čemer ostajajo še vedno Centri za socialno delo kot glavni strokovni organ.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH DRUŽINSKEGA ZAKONA, DRUŽINSKEGA ZAKONIKA se opravičujem, ker je tudi stvarni zakonik, nimamo samo to. Gradivo: Predlog zakona je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, prav tako vložen amandma kvalificiranih predlagateljev in pojasnilo ministrstva.

Vabljeni na sejo je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba in Skupnost centrov za socialno delo Slovenije. Vabljeni je bil še Državni svet, samo se je opravičil, imamo pa mnenje od Državnega sveta. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 26. seji 22. februarja 2019 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. K predlogu so bili vloženi amandmaji kvalificiranih predlagateljev in sicer, koalicije k 1. členu.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj zakona, mag. Ksenija Klampfer, besedo? Izvolite.