Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, začenjam 7. sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da je zadržan in se seje odbora ne more udeležiti poslanec Andrej Šircelj. Kot nadomestni člani pa na seji odbora sodelujejo poslanec Marko Bandelli namesto poslanca Franca Kramarja iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek. Poslanka Bojana Muršič namesto poslanca Janija Prednika iz Poslanske skupine Socialnih demokratov in poslanec Blaž Pavlin namesto poslanca Jožeta Horvata iz poslanske skupine Nove Slovenije.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DOHODNINI, SKRAJŠANI POSTOPEK. Predlagatelj zakona je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 26 seji 22. februarja letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. K obravnavi te točke so vabljeni Jože Lenart, poslanec iz Poslanske skupine Liste Marjana Šarca v imenu predlagatelja, predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora. Kot gradivo ste k tem predlogu zakona prejeli tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 22. februar, mnenje Vlade z dne 7. marca in mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 11. marca. Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je potekel v četrtek 7. marca letos. V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skuine vseh zastopanih političnih strank v Državnem zboru, in sicer k 1. in 3 .členu predloga sprememb zakona z dne 7. marca 2019. Na ta način pričenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja, to je poslanec Jože Lenart, ki ga vabim, da obrazloži dodatno člene predloženega zakona. Kolega Lenart, prosim.