Govor

Hvala lepa za besedo. Tudi službe v tej obrazložitvi zelo jasno opredelijo, da Zakon o RTV Slovenija je kar se tiče nezdružljivosti funkcij v Programskem svetu zelo postavil stroge standarde. In prav je tako, ampak na drugi strani pa je problem kako se teh standardov drži in kdo se jih drži in kdo se jih ne drži. Mislim, da je prav, da ob tej, kakorkoli že, razrešitvi opozorimo tudi na nekatera druga dejstva.

Poglejte, spoštovana je funkcijo na direktoratu prevzela 19. 10. 2018. Danes smo v drugi polovici marca. Zanima me ali je v tem času omenjena opravljala to funkcijo, če je glasovala, ker to je pa delovanje v neskladju z zakonom. Menim, da takšne stvari nihče ne bi smel. Videla sem, da je Programski svet obvestil 4. 3., torej je Programski svet kot tak kršil zakonodajo, kajti za njih je ravno tako obvezujoča kot za vse druge. Mislim, da če ne drugega pač bi moral nekdo na to opozoriti tiste, ki spremljajo delovanje Programskega sveta. To se pa ve. Ne more nihče v tej državi na tak način se lotiti zelo pomembnih imenovanj in tudi razrešitev praktično z štirimi ali petimi meseci zamude. To pomeni, da so zelo problematične tudi vse odločitve, ki so bile sedaj sprejete na Programskem svetu. Mi niti ne vemo kakšne so bile. Niti ne vem, ampak je nekdo glasoval, ki zato ni imel zakonske podlage oziroma pravice več v zakonu.

Tukaj pozivam za odgovornost tiste, ki spremljajo delovanje Programskega sveta, veste da je to ministrstvo, veste za to odgovornost, da se pač take zadeve ne dogajajo. Vemo kako smo na nek način pri Državni volilni komisiji bili zelo natančni. Zahtevali smo mnenje, da ja ne bo karkoli narobe. Tukaj imamo pa javno televizijo, ki jo plačujejo vsi davkoplačevalci in se tako nekaj mesecev krši zakon.

Mislim, da to niso tako preproste stvari in je treba dejansko odgovorne pozvati k temu in tudi, da dajo neka pojasnila. Mene dejansko zanima kako je ta članica v tem času delovala. Ali ni prihajala na seje, če ni prihajala na seje, pomeni, da je bilo toliko manj možnosti za sklepčnost, če pa je so pa ta glasovanja problematična. Hvala.