Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 8. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani oziroma po pooblastilu nadomeščajo. Poslanec Blaž Pavlin po pooblastilu nadomešča poslanca Jožefa Horvata, Nataša Sukič po pooblastilu nadomešča Violeto Tomić, Soniboj Knežak po pooblastilu nadomešča mag. Bojano Muršič in Jože Lenart po pooblastilu nadomešča Braneta Goluboviča.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. 15. marca 2019 pa ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi 2, 3 in 4. točko in sicer: 2. Predlog sklepa o razrešitvi predsednika Državne volilne komisije, 3. Predlog sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članice Programskega sveta RTV Slovenije in 4. točka Nadzor po 21. Členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda? (Ne.) V skladu s 64. členom Poslovnika Državnega zbora prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2. točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (18 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa soglasno sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3. točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (18 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa soglasno sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 4. točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (18 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa soglasno sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožiti vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika Državnega zbora sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O SPREMEMBAH SKLEPA O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNIKA, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ NA PROGRAMU OTROŠKE KARDIOLOGIJE TER NA PODROČJU NABAV IN UPRAVLJANJA Z MEDICINSKO OPREMO IN ZDRAVSTVENIM MATERIALOM. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli delovno gradivo predloga sklepa, ki je objavljen na spletni strani s sklicem seje in pa obvestilo Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek z dne 6. 3. 2019, ki ste ga prejeli v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: V skladu s sklepom o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov navedene preiskovalne komisije ima Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek v preiskovalni komisiji enega člana in enega namestnika člana. Za člana je bil na predlog Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek imenovan Vojko Starović, za namestnika pa mag. Andrej Rajh. 6. 3. 2019 je Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek predlagala, da član komisije postane mag. Andrej Rajh, nadomestni član pa Vojko Starović.

V skladu s tem predlogom je pripravljen predlog sklepa, ki ste ga prejeli kot delovno gradivo. Odpiram razpravo. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o spremembah sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom v predlaganem besedilu.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (18 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa soglasno sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O RAZREŠITVI PREDSEDNIKA DRŽAVNE VOLILNE KOMISIJE. K tej točki dnevnega reda sem vabil gospoda Antona Gašperja Frantarja, predsednika Državne volilne komisije, ki je svojo neudeležbo na seji opravičil. Opravičilo ste prejeli 19. 3. 2019.

Uvodna pojasnila: V skladu s petim odstavkom 32. člena Zakona o volitvah v Državni zbor, Državni zbor razreši predsednika Državne volilne komisije pred potekom dobe, za katero je bil imenovan, če to sam zahteva, če mu je prenehala volilna pravica ali če je prenehal opravljati sodniško službo. Na navedeni podlagi ter v skladu s pravnomočno odločbo Sodnega sveta, iz katere izhaja, da je predsedniku Državne volilne komisije Antonu Gašperju Frantarju prenehala sodniška služba z dne 31. 12. 2018 iz razloga po drugem odstavku 74. člena Zakona o sodniški službi, je pripravljeno besedilo predloga sklepa o razrešitvi, ki ste ga prejeli kot delovno gradivo.

Z obravnavo navedene točke dnevnega reda je Mandatno-volilna komisija pričela na 7. seji 28. 2. 2019. Ob njeni obravnavi je bilo zaradi pomislekov Antona Gašperja Frantarja o obstoju zakonskih pogojev za njegovo razrešitev s funkcije predsednika Državne volilne komisije, ki nam jih je posredoval v pisni obliki, izpostavljeno vprašanje ali je razrešitev predsednika Državne volilne komisije skladna z ustavo in z zakonom.

Mandatno-volilna komisija je zato sklenila, da pred odločanjem pridobi mnenje Zakonodajno-pravne službe, točko dnevnega reda pa je preložila na eno od naslednjih sej. Pisno mnenje Zakonodajno-pravne službe pa ste prejeli 15. 3. 2019.

Glede na pripombo Antona Gašperja Frantarja, da bi moral sklep vsebovati jasno in določno navedbo trenutka prenehanja mandata predsednika Državne volilne komisije, predlagam, da se druga točka sklepa v tej smeri dopolni in bi se glasila: » Antonu Gašperju Frantarju se podaljša mandat in opravlja funkcijo predsednika Državne volilne komisije do objave obvestila predsednika Državnega zbora predsedniku Evropskega parlamenta o izidu volitev v Evropski parlament, razpisanih z odlokom o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament (Uradni list RS št.: 10/19).«

Sedaj pa odpiram razpravo poslank in poslancev. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v Državni volilni komisiji razreši predsednik Anton Gašper Frantar. Antonu Gašperju Frantarju se podaljša mandat in opravlja funkcijo predsednika Državne volilne komisije do objave obvestila predsednika Državnega zbora predsedniku Evropskega parlamenta o izidu volitev v Evropski parlament razpisanih z odlokom o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament (Uradni list RS, št.: 10/19).«

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Če se strinjate, bom na seji Državnega zbora sodeloval v imenu Mandatno-volilne komisije kot predlagatelj te zadeve.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O UGOTOVITVI PRENEHANJA MANDATA ČLANICI PROGRAMSKEGA SVETA RTV SLOVENIJA. Gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli v sistemu UDIS, na spletni strani pa je z razširitvijo seje objavljeno delovno gradivo predloga sklepa. 20. 3. 2019 pa je Vesna Ugrinovski Mandatno-volilni komisiji posredovala odstopno izjavo, ki ste jo prejeli danes zjutraj v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Vesno Ugrinovski, ki je ob posredovanju svoje odstopne izjave svojo odsotnost opravičila.

Uvodna pojasnila: Državni zbor je na podlagi šeste alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o RTV in 112. člena Poslovnika Državnega zbora 14. 12. 2017 sprejel sklep o imenovanju petih članov Programskega sveta RTV Slovenija, s katerim je za članico Programskega sveta RTV Slovenija za dobo štirih let imenoval tudi Vesno Ugrinovski. Kot izhaja iz dopisa predsednika Programskega sveta in javno dostopnih podatkov, je članica Vesna Ugrinovski po imenovanju v Programski svet postala vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za vode in investicije.

Iz četrte alineje tretjega odstavka 17. člena Zakona o RTV Slovenija izhaja, da v Programski svet ne morejo biti izvoljene in imenovane osebe, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bile generalni direktorji, generalne sekretarke oziroma generalni sekretarji, predstojnice oziroma predstojniki organov v sestavi vladnih služb, direktorji direktoratov in organov v sestavi, načelnice oziroma načelniki upravnih enot, direktorji oziroma tajnice ali tajniki občinske uprave.

Iz tretjega odstavka 18. člena zakona izhaja dolžnost izpolnjevanja tega pogoja tudi v celotnem obdobju upravljanja funkcije člana Programskega sveta. Članu Programskega sveta, ki pogojev za imenovanje oziroma izvolitev ne izpolnjuje več, mandat namreč preneha.

V skladu z navedenim je bil pripravljen predlog sklepa z obrazložitvijo, ki ste ga prejeli kot delovno gradivo. Odstop Vesne Ugrinovski z mesta članice Programskega sveta predstavlja novo okoliščino v tem postopku, saj četrti odstavek 18. člena Zakona o RTV Slovenija predvideva predčasno prenehanje mandata člana Programskega sveta RTV Slovenija tudi zaradi odstopa člana. Ista določba še določa, da se člana, ki mu je predčasno prenehal mandat nadomesti po postopku, ki je predviden za imenovanje oziroma izvolitev članov Programskega sveta.

Glede na navedeno ugotavljam, da je predlog sklepa, ki ste ga prejeli kot delovno gradivo postal brezpredmeten in predlagam, da določimo besedilo ugotovitvenega sklepa o prenehanju mandata članice Programskega sveta RTV Slovenije zaradi odstopa članice s tega mesta, ki ga bomo v seznanitev posredovali Državnemu zboru.

Predlagam tudi, da po seznanitvi Državnega zbora z odstopom Mandatno-volilna komisija pozove poslanske skupine, da predlagajo kandidatke oziroma kandidate za novo članico oziroma člana, ki bo imenovana oziroma imenovan za preostanek mandata članice, ki ji je predčasno prenehal mandat. Rok za posredovanje predlogov kandidatov bi bil do vključno petka 5. 4. 2019, tako da bi lahko s to zadevo širili aprilsko sejo Mandatno-volilne komisije.

Sedaj odpiram razpravo poslank in poslancev. Želi na to temo kdo razpravljati? Izvolite, Anja Bah Žibert.