Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Hvala lepa.

No, vsaj tale spis Računskega sodišča je narejen, dobro narejen, ampak ene par vprašanj pa imam. Recimo pri 2/1/2 me zanima, ali je ta uslužbenec še zaposlen na zavodu, namreč piše, da je ni hotel podpisati, tega da mora vrniti plačo, ki je bila preveč izplačana. Tega tukaj ne vidim. Ocena popravljalnega ukrepa piše, da je bil izkazani popravljalni ukrep ocenjen kot zadovoljiv, ampak ne vemo, ali se je zgodilo, ali je ta gospod še tam v službi ali ga ni več? To je ena stvar.

Potem me zanima tukaj kaj ste naredili, da se ne bo več dogajali pri tem 2/4/2, ko se je ugotovilo, da so dobili 54 tisoč 348 evrov, preveč je bilo izplačanega denarja, to ste sicer prej omenili, ampak ne vem kaj se je zgodilo. Tukaj piše, da se je pri obračunu storitev za prvo polovico 2019, da se je to nekako poračunalo, ampak to je treba narediti tako, da se to ne bo več dogajalo.

Imam pa še ene par razmislekov v zvezi z vsem skupaj. Leta 2016 je iz letnega poročila zavoda razvidno, da je bilo nakazanih 27,8 milijona v tujino, ampak za leto 2018 se je to nakazilo precej povečalo in je šlo preko 36 milijonov v tujino. Zanimiv je pa razrez, da je šlo v Bosno preko 10 milijonov evrov in na Hrvaško je šlo skoraj 9 milijonov evrov in pol. mene zanima, ali gre tukaj mogoče za zlorabe slovenskega zdravstvenega sistema s strani tujcev, kajti glede na pozicije teh dveh največjih porabnikov lahko sklepamo, da gre za uporabo slovenskega zdravstvenega sistema za reševanje problematike družin tujih delavcev v Sloveniji in mislim, da je to ena zadeva, ki jo boste morali fino razmisliti in pripraviti, da se do tega ne bo več prihajalo, kajti če v Sloveniji zbiramo zamaške za določene zadeve, kar je zelo sramotno, po drugi strani pa tukaj ne vem koga, zdravimo ljudi, ki niso iz našega področja.

Mislim, da bi bilo tudi smiselno, da se pripravi spisek brezplačnih oblik zdravljenja, ki jih plačuje zavarovalnica, namreč sem noter sodi tudi sprememba spola. Tega v Sloveniji ni tako malo in to plačuje zavarovalnico, gre pa za hormonsko terapijo prej pa hormonsko terapijo potem, vmes je velik finančni zalogaj, da ne bom govoril o medicinski strani. Poleg tega gre tudi za psihološko zdravljenje. To je silna obremenitev, po navadi za neke čudne razmisleke in želje določenih ljudi, ki v prvi vrsti sodijo na področje psihologije, ali pa psihiatrije.

Potem me zanima tudi oziroma bi bilo smiselno dobiti stroškovnik zdravljenja odvisnikov od drog. Tukaj je tudi marsikaj za narediti in za pogledati, konec koncev tako, da naravne - odvisnost od naravnih opiatov zdravimo s sintetičnimi opijati. Tukaj ne gre za zdravljenje, tukaj gre za bi rekel po eni strani tudi za to, da se določene farmacevtske fabrike fino služijo. Potem mislim, da je treba cene zdravil in zdravstvenih oskrb urediti. Slovenska zdravila so v Sloveniji precej dražja kot v sosednjih državah. To - ne vem, kako je to mogoče in mislim, da bi se to moralo nekako urediti.

Potem unifikacija računskim modelov za vse deležnike. Naj se po celi Sloveniji zadeve uredijo tako, da se bo točno vedlo, da vsi morajo delovati na en način, na en sistem, ne pa vsak po svoje, ker na ta način bomo preprečili tudi razne mahinacije »Malo tebi, malo meni« in podobno.

Potem še ena zadeva. Hudo je to, da imamo recimo CT mašine samo delno uporabljene. Ko zavarovalnica reče »nimamo več denarja za to obliko uporabe,« zadeva stoji. Zakaj se tukaj ne naredi en korak naprej in se dogovori s koncesionarji, da bi koncesionarji - seveda za določeno plačilo - lahko uporabljali te mašine. Ne govorim samo, rečem CT, ampak teh aparatur je polno takih, kjer bi se dalo to oziroma moralo to nekako urediti.

Hvala.

PREDSEDNIK DR. ANŽE LOGAR: Hvala.

Gospod Černač.