Govor

dr. Franc Trček

Začenjamo dolgo načrtovano 8. nujno sejo Odbora za zdravstvo.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma seje se ne morejo udeležiti kolegica Nada Brinovšek, če sem prav obveščen, kolega Felice Žiža in kolega Branko Simonovič. S pooblastilom pa je namesto kolega Vojka Starovića, kolega Andrej Rajh. To je to. Še kakšno pooblastilo? Ga nimam.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 5. marca ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in sicer predlog dnevnega reda: Družinski zdravniki - med pomanjkanjem in izgorelostjo. Ker sem historiat sklica seje že podal na hiringu sedanjega ministra, ga ne bom ponavljal. Sklic seje je zahtevala Nova Slovenija, 5. februarja letos. Gradivo št. 501-07/19-2/11 z 20. februarjem je bilo objavljeno na spletnih straneh. Gradivo Zdravniške zbornice Slovenije z dnem 1. marec, 7. marec in 13. marec letos prav tako. Dodatno gradivo Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, 4. marca. Še kar nekaj drugega gradiva je prišlo in upam, da so ga članice in člani do sedaj kvalitetno predelali.

Ker do pričetka seje nisem prejel predlog za širitev dnevnega reda oziroma za umik točke dnevnega reda, je določen takšen dnevni res seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DRUŽINSKI ZDRAVNIKI - MED POMANJKANJEM IN IZGORELOSTJO.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni ob predlagatelju in ministru ter Ministrstvu za zdravje še Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, Fides - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Praktik.um - Sindikat družinskih in splošnih zdravnikov Slovenije, Mladi zdravniki Slovenije, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije ter predstavniki zdravstvenih domov Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor ter dodatno vabljeni Slovensko zdravniško društvo ter Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Zdaj lahko bi rekel, da je to sejo sklicala Nova Slovenija, a potem nekako sem se z vsebino ukvarjal jaz. Potem se je Nova Slovenija strinjala s tem. Bi lahko skoraj rekel, da sem sosklicatelj, ampak, ker je umetnost parlamentarne demokracije kot je povedal bivši predsednik Državnega zbora tudi samoomejevanje, se bom samo omejil in predal besedo predlagatelju - pametno, ja res je, kolegici Ivi Dimic.

Izvoli.