Govor

Hvala za besedo.

Jaz prihajam z Iga, tako bom nekaj povedala o tem delu, ki se dogaja na Igu. Jaz razumem in vem, da je treba zapore širiti in urediti, ampak imam seveda problem z lokacijo; to sem povedala tudi na Igu, ker sem svetnica in sem takrat glasovala proti taki rešitvi. Jaz vem, da je stvar zdaj mogoče že malo pase, lokacija je pač definirana, ampak vseeno imam kar nekaj pomislekov, ki bi jih rada tu povedala.

Če samo pogledamo finančno, kako stvar zgleda, recimo, za širitev na Igu. 44,8 milijona bomo namenili za zapor, ki ima kapaciteto 140 oseb. Če bi razdelili to na osebe, pomeni 320 tisoč evrov na osebo. Mislim, da kot država nismo tako bogati. Vem, da je sicer treba danes delati zapore po nekih drugih standardih, kot so bili, in da to, kar je danes na Igu, v zaporih v gradu, gotovo ne ustreza in ne izpolnjuje sto in enega pogoja, ki je za zapore. Ampak ne glede na to, no, mislim, da si ne delamo dobre usluge, da v bistvu zapor širimo, ker to pomeni, da bo naslednjih sto let zapor na Igu ostal. V tem času je ob gradu - kar ste že sami povedali, grad je spomeniško zaščiten - tudi hrib Pungart in sami ugotavljate tudi v svoji nalogi, da so to lahko tveganja, ko se bo - in sem prepričana, da se bo -, izkopavalo, se bo ugotovilo, da gre za pomembno arheološko najdišče in bo to gotovo stvar verjetno na koncu še podražilo ali pa celo v kakšnih trenutkih tudi ustavilo, torej podaljšalo; to itak ugotavljate tudi sami. Mislim, da tudi ni zelo enostavno to, kar zapišete, da se bo pod gradom izkopavalo, in je vprašanje, kaj to lahko potem v nadaljevanju pomeni. V neposredni bližini tega gradu je cerkev svetega Jurija, ki je propadla v vseh teh letih ravno zato, ker je bil tam zapor in je bila zadeva ograjena, se ni smelo obnavljati ali karkoli tam početi. Danes je v zaporu kapaciteta, kolikor jaz vem, 110 oseb. Se pravi, mi povečujemo zapor za 12 tisoč kvadratov oziroma zdaj 10 s to racionalizacijo za 140 ljudi. Jaz nimam nič proti in tudi se mi zdi zelo v redu narejena naloga. Tisti, ki ste to naredili, ste se gotovo potrudili in je idealna rešitev, da je terasasto, da se res ne naredi na hribu še ene akropole. Ampak kljub temu mislim, da ta zadeva ne sodi na Ig, no, kakorkoli. Leta 2011 so bila ižanska kolišča vpisana na seznam Unesco. Občina ima neke načrte za neko tako pomembno lokacijo, in mislim, da Slovenija kot država, ki v ospredje ali pa celo na prvo mesto postavlja tudi turizem, bi morala se potruditi in poiskati primernejšo lokacijo za zapor. Vem pa, da je najbolj enostavno narediti to tam, kjer že je, kjer so ljudje pač se navadili in tudi ni kakšnega velikega odpora, ker si zaenkrat še ne predstavljajo, kako to zgleda. Dobro, če greš zdaj gor pogledat, kako so stvari zamejene, je stvar kar zelo resna, ampak, seveda, dokler ne bo nekaj tam stalo, se ljudje s tem ne bodo ukvarjali.

Glede na to, kar ste nam povedali o racionalizaciji, smo že očitno preveč razkošno začeli vse skupaj in najbrž se bo v nadaljevanju tudi še kaj racionaliziralo. Za moj občutek delamo hotel, ne pa zapora, no, kakorkoli. Projektant oziroma tisti, ki je predstavljal, no, je rekel, da zidu okoli ne bo. Takrat, ko smo mi na občinskem svetu sprejemali spremembe prostorskega načrta smo imeli dokumentacijo, v kateri je pisalo, da bo minimalno šestmetrski betonski zid okoli in nam je bilo tudi pojasnjeno, da bo pač, potem neki bršljan ali pa nekaj, da to ne bo tako izgledalo, ampak ne vem. Minimalno šestmetrski betonski zid je lahko tudi petnajstmetrski na koncu tako, da mislim, da nekaj takega pa tja res ne sodi. Drugače pa si ne predstavljam, če je res tako narejena zadeva, da je dovolj varna, ne vem ali to ustreza vsem standardom. Za ljubljanski del, za moški zapor je predvidenih 73 milijonov. Če je to kapaciteta 388 oseb je to 188 tisoč na osebo, to je pol manj kot na Igu. Meni je jasno, zakaj je na Igu toliko dražje. Prvič, ker se dela to terasasto in drugič, ker se bo ogromno denarja dalo za obnovo gradu, kar je v bistvu prav, da nam pač dediščina propada samo ne vem, če je najbolj prav, da je v enem od bolj ohranjenih gradov v Sloveniji prostor za upravo enega zapora.

Toliko z moje strani. Hvala.