Govor

Dominika Švarc Pipan

Hvala lepa za besedo.

Spoštovani gospod predsednik, poslanke, poslanci, članice in člani odbora!

Tudi uvodoma bi jaz z naše strani opravičila prisotnost predstavnikov ZPKZ Ig, ki zaradi nujnih delovnih obveznosti ne morejo biti danes z nami, so pa z nami kot rečeno tudi projektanti obeh projektov in bodo tukaj na voljo za vsa pojasnila in odgovore tudi v zvezi z Igom.

Kot rečeno je Odbor za pravosodje na svoji 5 seji dne 6 februarja tega leta ob obravnavi predloga rebalansa proračuna Republike Slovenije za to leto sprejel sklep, s katerim je Ministrstvu za pravosodje predlagalo, da ponovno preučimo upravičenost višine načrtovanih sredstev za gradnjo moškega zapora na Dobrunjah ter adaptacijo in širitev ženskega zapora na Igu. Na ministrstvu smo tako takoj februarja pristopili k iskanju možnih rešitev za optimizacijo obeh projektov ter pripravili to priloženo gradivo, ki smo vam ga v Državni zbor posredovali 12. marca 2019.

Oba projekta zaporov sta v različnih fazah trenutno. Projektanti, ki so bili izbrani z natečaji, so predlagali optimizacijo, ki pa pomeni spremembo obeh projektnih nalog in s tem seveda tudi zahtev uporabnika zaporov. Pri tem so glede na fazo projektov, v kateri so, predlagali še druge optimizacije, ki so glede na zmanjšanje zahtev izvedljive na projektu.

Pri ženskem zaporu na Igu so glede na fazo projekta - trenutno smo v fazi izdelovanja PGD dokumentacije - predlogi konkretnejši kot pri Dobrunjah. So že potrjeni tudi s strani uporabnika, se pravi, s strani URSIKS, s tem so znane tudi konkretne številke predlagane optimizacije, ki znaša okoli dobrih 20 % zmanjšanja trenutno predvidenih stroškov. V predlogu optimizacije, kar se tiče Iga, gre predvsem za ukinitev določenih modulov ter preoblikovanje teh modulov na račun zmanjšanja določenih modulov, ki so bili glede na projektno nalogo projektirani bolj, da rečemo temu, bogato, kot na primer modul bolniškega oddelka. Ti moduli so se zmanjšali in preoblikovali v module zaprtega oddelka. Potem gre tu za predlog bolj racionalne izrabe večjih celic, ki so se zdaj preoblikovale v dvoposteljne sobe. Ta predlog vključuje tudi zmanjšanje pisarn za strokovne sodelavce, ki so se preoblikovale v module zaprtega oddelka, in pa zmanjšanje sob za obiske. Poleg tega je zajeta še racionalizacija glede na konsenz z uporabnikom, in sicer zmanjšanje zahteve po svetli višini pokritega uvoza in izvoza za tovorna in službena vozila ter zmanjšanje zahteve po svetli višini celotnega servisnega dvorišča, ki se zniža na višino, primerno za dostop zgolj manjših dostavnih vozil. Pa še zmanjšanje zahtev glede vhoda, in sicer prilagoditev vhoda za upravni del v prvo nadstropje gradu, ki se po novem predlogu uredi skozi današnji vhod v grad in ne z izkopi pod obstoječe grajsko stopnišče. Tehnično in tudi z vidika, kako to sovpada s pričakovanimi varnostnimi in drugimi standardi ter normativi, pa bodo, kot rečeno, potem bolj podrobno pojasnili projektanti.

Pri moškem zaporu na Dobrunjah je optimizacija s strani projektantov glede na natečajno rešitev - tu smo trenutno v fazi idejne zasnove - le nakazana, s tem da je prostor zanjo načrtovan v osnutku OPPN, in sicer tako, da omogoča optimizacijo zasnove in s tem tudi zmanjšanje površin za do 25 %. Glede na to zgodnjo fazo projekta - in tudi še poteka usklajevanje z uporabniki - ter glede na zahtevo po umestitvi oddelka za starejše zapornike ocenjujemo, da so pri tem projektu tudi možni prihranki glede na dosedanje predloge projektantov približno 10 %. Pri tem je treba poudariti, da bo ocenjevanje prihrankov, pa tudi investicije na tem projektu izpostavljeno seveda tveganju do izgradnje, saj gre za lokacijo, ki je glede na predhodne raziskave sicer obremenjena z nenevarnimi gradbenimi odpadki, kar pa vseeno narekuje, da bodo posegi na tem območju opuščene gramoznice šteti, kot da gre za ravnanje z odpadki. Zato bodo le-ti ob izgradnji podvrženi stalnemu nadzoru, ker obstaja tveganje, da kljub tem predhodnim raziskavam ne bi šlo le za nenevarne odpadke. Vse navedeno je sicer obdelano tudi v celoviti presoji vplivov na okolje, ki je del OPPN. Konec februarja tega leta je bil potem za projekt na Dobrunjah, kot rečeno, pripravljen ta osnutek OPPN in kot naročnik smo možnost optimiziranja projekta vključili že v ta dokument, ki ga bo pa Svet Mestne občine Ljubljana obravnaval predvidoma v maju 2019. Kot rečeno, je možna optimizacija vključena v tisti člen odloka, ki določa dovoljena odstopanja, in sicer so predvidena možna povečanja za 10 % ali pa zmanjšanje objektov za 25 %. Pri tem projektu izdelava projektne dokumentacije še ni v teku, je pa treba za potrebe izdelave idejnega projekta pridobiti potrjene spremembe s strani URSIKS že do začetka aprila 2019, da časovnica projekta ne bo ogrožena. Zato smo vas tudi, gospod predsednik, zaprosili za čimprejšnji sklic te seje, in se vam za to zahvaljujemo. Predlogi spremembe te projektne naloge za Dobrunje so zdaj že v teku, tako pričakujemo uskladitev že v tem mesecu in torej pravočasno.

Glede Dobrunj so projektanti predlagali optimizacijo tako v namestitvenem delu pripora in zapora kot v vstopnem objektu in v objektu, namenjenem odprtemu oddelku. Optimizacija gre pri namestitvenem delu v smeri, prvič, sprememb struktur sob, del enoposteljnih sob bi se preoblikoval v dvo- in triposteljne sobe, kar pomeni zmanjšanje števila kopalnic in tako tudi kvadrature prostora, drugič, zmanjšanje števila modulov, ki se ureja z racionalnejšo izrabo sob za invalide, in tretjič, zmanjšanje površin skupnih prostorov v modulih in prostoru za prostočasne aktivnosti v priporu. Pri vstopnem objektu in pri odprtem oddelku pa gre optimizacija v smeri zmanjšanja prostorov, in sicer pri vstopnem objektu v smeri zmanjšanja prostorov za obiskovalce, prostorov v kleti, zmanjšanje telovadnice, pralnice, izobraževalnih prostorov in arhivskih prostorov za potrebe zavoda, ukinitev oddelka za zdravstveno oskrbo, saj bodo hospitalizirani zaporniki ležali v bolnišnici, in pa za opustitev večjega dela bolniških celic, če bo to seveda mogoče in tudi odobreno s strani Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, torej s strani uporabnika.

Predloge za optimizacijo, ki jih bo danes tudi vam predstavil projektant, mora pred nadaljevanjem, kot rečeno, potrditi še URSIKS, in pomenijo ti predlogi spremembo projektne naloge iz konca leta 2016. Zato tudi glede na to fazo groba ocena prihrankov s strani projektantov na tem projektu še ni mogoča, kot rečeno, pa po naši zelo grobi prvotni oceni pričakujemo zmanjšanje stroškov za okoli vsaj 10 %.

Toliko z moje strani uvodoma. Kot rečeno, bi zdaj tudi projektanti predstavili, če dovolite, te spremembe nekoliko podrobneje in nekoliko bolje ilustrirali za vas tudi ta dva projekta. Kasneje pa smo vam z ekipo seveda na voljo za odgovore ali dodatna pojasnila. Hvala lepa.