Govor

Jernej Štromajer

Hvala lepa. Lep pozdrav vsem skupaj!

Kolega pred menoj sta bila že dokaj izčrpna, tako da bom jaz poskušal biti kar se da kratek.

Neurejeno razmerje z Združenim kraljestvom v primeru tako imenovanega hard brexita bi na našem področju, kar se izobraževanja in znanosti tiče, imelo naslednje posledice. Na področju osnovnega šolstva sicer ne bi prineslo sprememb, saj imajo vsi otroci, tudi osebe brez državljanstva, pravico do obveznega osnovnošolskega izobraževanje pod enakimi pogoji kot državljani Republike Slovenije. Na področju srednješolskega izobraževanja in brez dogovorjenega oziroma brez dogovora tako imenovanega načela vzajemnosti se državljani tretjih držav, se pravi potencialni državljani Združenega kraljestva v primeru hard brexita ne vpisujejo pod enakimi pogoji in ne smejo kandidati na razpisna mesta v rokih, ki veljajo za naše državljane. Lahko pa se prijavijo le na koncu vpisnih mest na tista prosta mesta, ki ostanejo. Poleg tega njihovo šolanje v Republiki Sloveniji ni oziroma ne bi bilo brezplačno, pač pa morajo plačati šolnino. Izjema je možna v primeru, če je kateri od staršev kandidat, ki prihaja iz tretjih držav v Republiki Sloveniji zaposlen in prispeva v davčno blagajno davek iz naslova zaposlitve, pa velja, da se tudi ti tuji državljani lahko potem izobražujejo v Republiki Sloveniji pod enakimi pogoji kot naši.

Kar se pa visokega šolstva tiče pa Zakon o visokem šolstvu v 7. členu določa, podobno tudi v 4. členu za višje šolstvo, določilo, da se tuji državljani lahko izobražujejo na visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji, pod enakimi pogoji, kot državljani Republike Slovenije, vendar le v primeru, če velja načelo vzajemnosti, za / nerazumljivo/ držav pa so razpisana posebna dodatna mesta. Se pravi, to bi bila posledica, če ne bi sprejemali današnjega zakona.

Kot veste, je sicer Združeno kraljestvo pripravilo podoben zakonodajni sveženj, ni še ga sprejelo, ki bi naj omogočil tudi vzajemnost, vendar je kljub temu pravilno, da se mi pripravimo na najslabše, se pravi, da sprejmemo ta zakon pri miru brexita brez dogovora, do katerega sam osebno, upam da, ne bo nikoli prišlo, ampak kakorkoli. Zakon, ki ga imate pred sabo, na našem področju ureja vsa odprta vprašanja vezano na / nerazumljivo/ državljanov Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji, po odhodu Združenega kraljestva iz EU. Predvsem se glede določenih členov ureja možnost izobraževanja in usposabljanja pod enakimi pogoji, kot če bi še vedno bili državljani Evropske unije, vendar samo za prehodno obdobje, kot je že kolega Božič prej povedal, to odstopa od izstopa do 31. decembra 2020. Ostali členi so bili, členi so bili usklajeni z nomotehnično ZPS oziroma njihovimi pripombami, v skladu z amandmaji, ki ste jih dobili. Z našega področja je to vse, hvala.