Govor

dr. Franc Trček

Lep pozdrav vsem skupaj!

Začenjamo 10. nujno sejo Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo.

Opravičil o odsotnosti nisem prejel. Kot nadomestni član pa kolega Jurij Lep nadomešča Branka Simonoviča.

V skladu s 47. členom in drugim odstavkom 48. člena in 230. členom Poslovnikom Državnega zbora sem kot predsednik Odbora za zdravstvo sklical današnjo nujno sejo odbora, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat za ministra za zdravje.

Pozdravljam vse prisotne v dvorani, še posebej pa gospoda Aleša Šebedra, kandidata za ministra za zdravje.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje odbora dne 20. marca letos ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda Predstavitev gospoda Aleša Šabedra, kandidata za ministra za zdravje. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev dnevnega reda je določen takšen dnevni red seje, kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA. Sledi uvodno pojasnilo. Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejanu Židanu dne 20. marca letos na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in 230. ter 234. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije predlagal Aleša Šabedra kot kandidata za ministra Vlade Republike Slovenije. Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan je Odboru za zdravstvo poslal predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za zdravje imenuje gospoda Aleša Šabedra. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem sklical današnjo sejo na kateri se nam bo predstavil kandidat za ministra za zdravje. Predlagam, da naj kandidat za ministra najprej predstavi svoj program in videnje dela ministrstva. Po predstavitvi pa bi odgovarjal na vprašanja članov odbora. Kandidat je pripravil kar zajetno prezentacijo, predstavitev. Nekako, gospod Šabeder ste rekli, da boste za to potrebovali okoli 45 minut. Me veseli. Je vsebinsko bogata. Izvolite.