Govor

Ljudmila Novak

Spoštovani gospod minister, vsi vabljeni gostje, kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni! Začenjam 4. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Tudi sama lepo pozdravljam še enkrat vse vabljene in prisotne na seji!

Obveščam vas, da na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednje poslanke in poslanci: poslanka Nataša Sukič nadomešča poslanko Violeto Tomić in poslanec Blaž Pavlin nadomešča poslanko Ivo Dimic.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniško določenem roku nisva prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PROBLEMATIKA POLITIČNE ZASTOPANOSTI AVTOHTONE SLOVENSKE NARODNE SKUPNOSTI V ITALIJANSKI REPUBLIKI.

Gradivo z dne 25. marca 2019 je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Na mizo pa ste prejeli tudi predloge sklepov Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter Odbora za zunanjo politiko.

Za predstavitev obravnavanega gradiva dajem najprej besedo ministru za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, gospodu Petru Jožefu Česniku. Izvolite.