Govor

Alenka Klemenčič

Spoštovani gospod predsednik, hvala lepa za besedo. Lepo pozdravljeni tudi vsi navzoči.

Najprej opravičujem izostanek predsednice Sodnega sveta, dr. Barbare Nerat, ki se vašemu vabilu ni mogla odzvati zaradi predhodno dogovorjenih obveznosti in udeležbe na 18. seji Sodnega sveta, ki bo potekala danes. Kljub temu, da ste gradivo že prejeli, bi vseeno želela izpostaviti nekatere ključne razloge za vpis, izbirni postopek in razloge za izbiro kandidata.

Na javni razpis za eno mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Mariboru, s predvideno razporeditvijo na kazensko pravno področje, ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 27, z dne 20. 4. 2018, se je prijavilo 24 kandidatov, pri čemer so trije kandidati med postopkom svoje kandidature umaknili. Razlogi za razpis na kazenskem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru so v kadrovskih oslabitvah, saj so od prvotno sedmih sodnikov na oddelku, ostale le še štiri sodnice. Do aprila 2017, sta bili na oddelku dodeljeni dve okrožni sodnici, ki pa sta bili zaradi potreb na matičnem odsodišču, razporejeni nazaj, na Okrožno sodišče v Mariboru. Eden od sodnikov pa je bil imenovan za okrožnega sodnika in premeščen na Okrožno sodišče v Mariboru.

Glede na to, da sodniki kazenskega oddelka Okrajnega sodišča v Mariboru rešujejo tudi celoten pripad kazenskih zadev Okrajnega sodišča v Lenartu, oddelek brez kadrovskih okrepitev ne bo več zmogel zagotavljati sojenja brez nepotrebnega odlašanja in spoštovanja časovnih standardov. Kazenskega primanjkljaja tudi ni več mogoče nadomestiti z razporeditvijo sodnikov iz drugih oddelkov, saj nekateri tudi sami potrebujejo kadrovske okrepitve, na primer Oddelek za kazensko in mladoletniško sodstvo Okrožnega sodišča v Mariboru. Razpis je bil nujen tudi zaradi preprečitve generacijske vrzeli, saj se trenutna starostna struktura sodnikov na Okrožnem sodišču v Mariboru, katere organizacijska enota je tudi Okrajno sodišče v Mariboru, giblje med 51 do 60 let.

Sodni svet je vodil izbirni postopek, kot običajno, v treh zaporednih fazah, s postopnim izločanjem kandidatov. Prva faza je zajemala preverjanje izpolnjevanja razpisnih pogojev, ki so jih izpolnjevali vsi kandidati.

V drugi fazi je Sodni svet na 8. seji opravil oceno primernosti kandidatov, pri čemer je kot kriterije upošteval povprečno oceno na dodiplomskem študiju in na pravniškem državnem izpitu nad 8, vsaj pet let delovnih izkušenj po opravljenem pravniškem državnem izpitu, obseg in primernost strokovnih izkušenj s kazenskega področja, opravljanja samostojnega dela in dokončno mnenje predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru. Ob upoštevanju navedenih kriterijev je Sodni svet sklenil, da v tretji fazi na ustni razgovor povabi šest kandidatov, ki so izstopali po izpostavljenih kriterijih ali na podlagi dokončnega mnenja predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je bila tudi navzoča na razgovorih na Sodnem svetu. Vsak od kandidatov, ki se je uvrstil v ožji izbor in s katerim je Sodni svet opravil razgovor, je po enem ali več navedenih kriterijev, pozitivno odstopal od drugih kandidatov. Izmed njih pa je po oceni Sodnega sveta kandidat Jan Šömen celostno gledano najbolje izpolnjeval pogoje, ki jih Zakon o sodniški službi določa kot potrebne za opravljanje sodniške službe na mestu okrajnega sodnika.

Jan Šömen je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru leta 2009, s povprečno oceno 8,91. Do oprave pravniškega državnega izpita v letu 2012, ki ga je opravil s povprečno oceno 8,62, je opravljal tudi delo notarskega pripravnika, sodniškega pripravnika in notarskega pomočnika. Po opravljenem izpitu je krajše obdobje delal kot odvetniški kandidat, nato je bil eno leto strokovni sodelavec na kazenskem oddelku Okrožnega sodišča v Kopru, od leta 2014 dalje pa opravlja delo strokovnega sodelavca na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru, kjer je razporejen na gospodarski-kazenski oddelek. V okviru svojega dela analizira zadeve in sprejema ter sestavlja vse vrste državno-tožilskih odločitev, predvsem v zahtevnejših zadevah. Sodeluje na preiskovalnih narokih, na narokih za glavno obravnavo ter vodi naroke za odlok kazenskega pregona. Kandidat je leta 2017 tudi magistriral na Pravni fakulteti v Mariboru. Predsednica okrožnega sodišča v Mariboru je kandidata na podlagi ustnega razgovora ocenila kot zelo odgovornega, preudarnega, z odličnim znanjem kazenskega prava, z odličnimi sposobnostmi ustnega in pisnega izražanja ter komuniciranja, zato je v dokončnem mnenju njegovo kandidaturo podprla kot prednostno. Jan Šömen se je kot odličen kandidat izkazal tudi na razgovoru s člani Sodnega sveta. Po uspešni osebni predstavitvi je odgovarjal na posamezna vprašanja članov Sodnega sveta in ob tem poleg zelo dobrega poznavanja kazensko-pravnega področja, izkazal zelo dobre sposobnosti analitičnega in logičnega razmišljanja, ustnega izražanja, obvladovanja konfliktnih situacij in komunikacijske spretnosti. Sodni svet je na podlagi razpisne dokumentacije in opravljenih ustnih razgovorov ocenil, da kandidat Jan Šömen po svojih kvalitetah izstopa iz nabora vseh kandidatov ter ga je zato na 10. seji, 20. decembra 2018 soglasno izbral in ga predlaga Državnemu zboru v izvolitev v sodniško funkcijo okrajnega sodnika na Okrajnem sodišči v Mariboru.

Hvala.