Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 9. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani komisije, na seji kot nadomestni članice in člani komisije s pooblastili pa sodelujejo: Jerca Korče po pooblastilu nadomešča Braneta Golubovića, Jani Prednik nadomešča Matjaža Hana in pa Jani Möderndorfer nadomešča Igorja Zorčiča.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Mariboru. 5. in 9. aprila 2019 ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi 2., 3., 3.a in 4. točko in sicer: 2. Predlog sklepa o imenovanju člana Programskega sveta RTV Slovenija - na podlagi šeste alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija, 3. točka; Predlog sklepa o razrešitvi predsednika Državne revizijske komisije, 3.a točka: Predlog za razrešitev namestnika varuha človekovih pravic in 4. točka: Informacija o izvajanju 12. člena Zakona o poslancih.

Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče v predlogih za razširitev? Če ne, prehajamo na glasovanje o posameznih predlogih za razširitev. Prvo bomo glasovali o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj prehajamo na glasovanje o razširitvi dnevnega reda s 3. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Sedaj bomo glasovali za novo 3.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 4. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IZVOLITEV V SODNIŠKO FUNKCIJO NA SODNIŠKO MESTO OKRAJNEGA SODNIKA NA OKRAJNEM SODIŠČU V MARIBORU, ki ga je Državnemu zboru predložil Sodni svet. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog Sodnega sveta pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: Sodni svet na podlagi 130. člena Ustave, prvega odstavka 23. člena Zakona o Sodnem svetu ter 18. člena Zakona o sodniški službi Državnemu zboru predlaga, da v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Mariboru izvoli Jana Šömna. Predlog sklepa, ki ga bo Mandatno-volilna komisija posredovala v odločanje Državnemu zboru, ste prejeli kot delovno gradivo.

Predstavnico Sodnega sveta, gospo Alenko Klemenčič, prosim za uvodno obrazložitev predloga. Prosim, izvolite, beseda je vaša.