Govor

Edvard Paulič

Spoštovane in spoštovani! Začenjam 7. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Vse prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so se opravičile naslednje članice in članic odbora: Dušan Šiško, Franc Rosec, Bojan Podkrajšek in Franci Kepa. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: namesto poslanca Igorja Zorčiča poslanec Jani Möderndorfer, namesto poslanca Gregorja Periča poslanec Gregor Židan, namesto poslanca Roberta Pavšiča poslanka Jerca Korče in namesto poslanca Janija Prednika poslanec Matjaž Han.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Poziv mladih za podnebno pravičnost. Ker do začetka seje nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POZIV MLADIH ZA PODNEBNO PRAVIČNOST.

Navedeno problematiko bomo obravnavali na podlagi zahteve Poslanske skupine Levice za sklic nujne seje odbora z dne 2. 4. 2019. Kot dodatno gradivo ste prejeli: predlog dodatnih sklepov Gibanja Mladi za podnebno pravičnost z dne 9. 4. 2019 in Predlog spremembe sklepa ter Predlog dodatnega sklepa Sindikata delavcev rudarstva in energetike z dne 9. 4. 2019. Vsa gradiva so objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi točke povabljeni: predlagatelj, Poslanska skupina Levice, v imenu poslanske skupine Luka Mesec, Vlada, Marjan Šarec, predsednik Vlade, Ministrstvo za okolje in prostor, Simon Zajc, minister za okolje in prostor, Ministrstvo za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Greenpeace Slovenija, Fokus, društvo za sonaraven razvoj, Študentsko društvo Iskra, Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost in Dijaška organizacija Slovenije. Po sklicu sem dodatno vabil še Ministrstvo za finance, Sindikat delavcev rudarstva in energetike ter Iniciativo Rešimo Muro.

Prehajamo na obravnavo navedene zahteve. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, da poda dopolnilno obrazložitev k zahtevi. Gospod Luka Mesec, izvolite.