Govor

Najlepša hvala za besedo, predsedujoči.

Spoštovani gostje in kolegi! Poglejte, če mi natančno pogledamo te zadeve, ki naj bi jih vi zagovarjali na zasedanju Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo vidimo, da ne upoštevate tega kar je bilo pred tremi dnevni na nujni seji za infrastrukturo, okolje in prostor izglasovano. To je izglasovala celotna koalicija. Pa vam bom jaz zdaj prebrala sklep, ki je bil izglasovan in ki vključuje tudi amandma, ki ga je Levica vložila že 26. 1. 2017, in je bil tudi ta amandma že takrat sprejet. In sicer, Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor poziva Vlado Republike Slovenije, da do junija 2019, pripravi nova izhodišča za nacionalne cilje zmanjševanja emisij toplogrednih plinov na ravni Evropske unije, pri čemer naj izhaja iz stališča do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o zavezujočem letnem zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v državah članicah v obdobju 2021 do 2030 za trdno energetsko unijo in izpolnitev zavez iz pariškega sporazuma ter spremembi uredbe, itn., da ne naštevam vsega. In vsi zelo dobro vemo o čem govorimo. Zdaj se je pač politična realnost spremenila, imamo novo koalicijo, ki je ponovno sprejela pred tremi dnevi, soglasno je stala za tem sklepom, ki pa vključuje tudi amandma od leta 2017, ga vključuje, in sicer ga bom citirala:

»Republika Slovenija nasprotuje upoštevanju ponorov iz naslova krčitve gozdov, pogozdovanja ter gospodarjenja z njivskimi površinami in travniki, ki se lahko upoštevajo pri izračunu nacionalnih emisij teh toplogrednih izpustov. Slovenija se bo tudi odpovedala predlagani količini, 1,3 megatone CO2 ekvivalenta neto odvzemov iz sektorja rabe tal, spremembe rabe tal in gozdarstva, ki bi jo lahko kot ponor uveljavila v primeru preseganja letnih dodeljenih emisij in si bo prizadevala uresničevati določbe pariškega sporazuma brez upoštevanja ponorov, prizadevala pa si bo tudi, da bi to veljalo za vse ostale države članice.«

Skratka, poglejte, pred tremi dnevi smo imeli tukaj nujno sejo. Zadeva je resna. Globalno segrevanje ozračja ni nek konstrukt ali neka teorija zarote, ampak je realnost. Če naj slikovito ponazorim, mi smo uspeli tako zelo po industrializaciji onesnažiti ta planet, da če bi se ta trenutek človeštvo izginilo, bi samo oceani za preobrat potrebovali tisoč let, in da bi prišli na tisto ravnovesje, ki je bilo pred industrializacijo, bi potreboval ta planet 100 tisoč let, da pridemo v neko stanje, ki je bilo pred industrializacijo. Ali pa, če še bolj slikoviti ponazorim, v zadnjih 200 letih, mislim, mi se obnašamo tako, kot da smo 200 let velik vulkan dan in noč bruha emisije v zrak, tako zelo smo ta planet uspeli onesnažiti s toplogrednimi emisijami toplogrednih plinov, konkretno s CO2 zelo konkretno. In sedaj te zadeve so bile že. To, kar vi mislite zagovarjati ta trenutek je v nasprotju s tem, kar je bilo sprejeto tako leta 2017 kot je bilo ponovno sprejeto pred tremi dnevi, ko ste gladko gledali mladim v oči. In sedaj ne vem, ali se je ta koalicija zavedala kaj je sprejemala ali je mladim, ne vem, se sprenevedala in jim lagala v obraz ali pa vi kot ministrstvo v sestavi ne upoštevate tega, ker je pač nek odbor relevanten za te stvari pred tremi dnevi jasno povedal s svojimi sklepi. In zato pač v tej situaciji pač tako kot vi predlagate ne bo šlo. Pač imate dve možnosti, ali še enkrat napišete izhodišča, ki bodo upošteval to realnost podnebnih sprememb, o katerih govorim in ki bodo upoštevala politično voljo, takšno, ki je, pač nova politična volja je bila jasno definirana in izražena, ki smo jo to v torek jasno demonstrirali skozi Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ali pa boste morali v Bruslju tokrat molčati pri tem delu in upoštevati nadaljnja stališča, ki bodo tukaj v državi oblikovana na nacionalni ravni, ker da bi pa vi sedaj zagovarjali to, kar predlagate mimo sklepov Odbora za infrastrukturo in mimo tega, kar je bilo pravzaprav že leta 2017 tudi z amandmajem že sprejeto, to pa ne gre. Takih dvojnih politik pa si ta država pač ne more privoščiti. Hvala lepa.