Govor

Jakob Počivalšek

Hvala lepa. Lepo pozdravljeni! Jakob Počivalšek iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam.

Jaz se vsekakor strinjam z vsem, kar so pravzaprav povedali predhodniki. Mi ugotavljamo, da - in to bi rad posebej povedal, glede na to, da so nekateri primeri seveda tudi v zahtevi za sklic našteti, da absolutno seveda to ni zaključen seznam teh primerov in da je v praksi tovrstnih primerov bistveno, bistveno več. In tudi sam bi se dotaknil predvsem dveh točk, to je problematike opozoril pred odpovedjo, ki jo je omenil zdajle ravnokar kolega Mato Gostiša, kjer definitivno gre za to, da se želi delavce, delavske predstavnike s tovrstnimi opozorili disciplinirati, umiriti, jih držati v negotovosti, kaj se bo zgodilo v obdobju za katerega je izrečeno to opozorilo. Tudi če ne pride do odpovedi pogodbe o zaposlitvi, se lahko tovrstna opozorila verižijo in se na ta način drži v negotovosti tudi delavske predstavnike in dejansko tako kot je bilo povedano, sodnega oziroma kakršnegakoli drugega varstva zoper to ni in če na koncu slučajno ne pride do odpovedi pogodbe o zaposlitvi, pač je ves ta čas nekdo v negotovosti in pod pritiskom, kaj se mu bo zgodilo, če bo naredil en korak, ki je morda za delodajalca preveč.

Seveda druga stvar so odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavskim predstavnikom. Mi ugotavljamo, da te odpovedi postajajo vedno bolj premišljene s strani delodajalcev. Tako kot je bilo tudi povedano, seveda nobeden delodajalec ne bo notri napisal, da je odpovedal pogodbo o zaposlitvi zaradi sindikalnega delovanja ali pa zaradi delovanja v svetu delavcev, ampak bo iskal določene domnevne rešitve, ki se pogosto izkažejo – vsaj po naših izkušnjah, seveda kot neutemeljene. Šel bom celo dlje. Nekateri delodajalci namenoma, zavestno, vedoč seveda absolutno, da gre za popolnoma neutemeljene odpovedi pogodbe o zaposlitvi, le-te odpovejo računajoč na to, da bo bodisi vse delavec na koncu poravnal v tem postopku. Cene po mojih informacijah v narekovajih cene, so še višje kot je prej povedala kolegica Lidija Jerkič. Bodisi, da se utegne zgoditi celo to, da bo sodišče na koncu ne glede na to, da bo ugotovilo nezakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi, mogoče odločilo, da delavca oziroma delavskega predstavnika ne bo reintegriralo nazaj v delovno razmerje.

Problem sodnih postopkov na eni stani je kljub temu, da seveda mi imamo v zakonu čisto lepo napisano: zadržanje odpovedi, pa potem začasna odredba in tako naprej, vendar v praksi vsaj po mojih informacijah, čeprav javno niso dostopni podatki o številu izdanih začasnih odredb, z izdajanjem začasnih odredb v delovnih sporih so velike, velike težave in jih sodišča po mojem vedenju zelo, zelo malo in zelo, zelo redko izdajajo, kar seveda je eden od problemov. Seveda pa ima tak postopek, ki se odvija pred sodiščem in ki je dolgotrajen, sploh če gre zadeva čez več instanc, seveda več negativnih učinkov. Prvi je ta, da seveda je posameznik, ki je postavljen v to situacijo lahko seveda tudi eksistenčno ogrožen in kot drugo seveda to služi temu, da v tem času seveda je sindikat bistveno ohromljen in oviran lahko v svojem delovanju. Seveda tudi ostali, ki so predstavniki delavcev v tem, recimo pri delodajalcu so ustrahovani, češ: »glejte, kaj se vam lahko zgodi«. Tako da imajo tovrstni postopki seveda izrazito negativne učinke tako za posameznika, kot tudi za samo sindikalno delovanje pri delodajalcu. In jaz mislim, da je na mestu vprašanje, ko se pogovarjamo, ali o praksi ali o ureditvi v povezavi s konvencijo 135, ali je varstvo, ki ga imamo ne samo v zvezi z odpovedjo, ampak tudi v zvezi z drugimi postopki, ki so lahko za delavske predstavnike škodljivi, ali je to varstvo učinkovito. In mi ugotavljamo na podlagi vsega tega, kar je bilo zdaj povedano, da je odgovor ne, ni učinkovito. Dejstvo je sicer, da bi morali te sistemi delovati povezano, pa vendarle tudi, če bi ugotovili, pa ugotavljamo, da tudi seveda ureditev zakonska ni povsem ustrezna, ampak tudi če bi bila ustrezna, če je potem v nadaljevanju sodna praksa takšna, da omogoča drugačne interpretacije, seveda ne more biti to varstvo potem učinkovito, če je prepuščeno izključno potem neki interpretaciji, ki dejansko takega varstva ne zagotavlja.

Tako da jaz mislim, da pregled na tem področju in razmislek o ukrepih, ki jih lahko za izboljšanje stanja pripravimo, je vsekakor na mestu in pozdravljamo zato to pobudo.

Hvala lepa.