Govor

Tomaž Pliberšek

Predsedujoča, najlepša hvala za besedo.

V imenu Ministrstva za zdravje pozdravljam vse poslanke, poslance in vse ostale prisotne, med njimi še zlasti Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, gospoda Petra Svetino ter njegove namestnike in sodelavce, ki so pripravili letno poročilo za leto 2018 ter nam v njem nastavili ogledalo v kakšni družbi živimo.

Na Ministrstvu za zdravje mnenjem in priporočilom Varuha človekovih pravic namenjamo veliko pozornost, saj si tudi sami prizadevamo za varstvo pravic pacientov in vseh, ki delajo na področju zdravstvenega varstva. Zavedamo se kako pomembno je področje zdravja za vse, zlasti pa za ranljive skupine prebivalstva, zato si v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti prizadevamo, da bi pripomogli k višji ravni varstva človekovih pravic v Sloveniji na področju zdravstvenega varstva.

V letu 2018 je Ministrstvo za zdravje s strani Varuha človekovih pravic prejelo več priporočil za katere je naše ministrstvo neposreden nosilec zlasti veliko pozornosti smo namenili reševanju tistih priporočil, ki jih je varuh že večkrat ponovil.

Med realiziranimi priporočili želimo izpostaviti, da je letos začel delovati varovani oddelek za intenzivno psihiatrično obravnavo otrok in mladostnikov v okviru Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, ter da je v marcu 2018 Državni zbor sprejel resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028, ki je prvi nacionalni program na področju duševnega zdravja.

Na Ministrstvu za zdravje si bomo v skladu s svojimi zmožnostmi prizadevali, da bomo realizirali čim več priporočil Varuha človekovih pravic. V zvezi s tem z zadovoljstvom ugotavljam, da Ministrstvo za zdravje od priporočil Varuha človekovih pravic iz letnega poročila za leto 2017 v celoti ni realiziral zgolj eno priporočilo, ki se je nanašalo na boljšo ureditev medicinskega izvedenstva v postopkih uveljavljanja pravic iz socialna zavarovanja. Lahko pojasnim, da je v zvezi z navedenim bila v preteklosti že imenovana delovna skupina s predstavniki našega ministrstva, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki naj bi pripravila spremembe na navedenem področju. Delovna skupina je pripravila elaborat nova organizacija za medicinsko izvedenstvo. Ostala priporočila, ki jih je Varuha človekovih pravic podal so bila delna realizirana, aktivni v zvezi z njihovo dokončno realizacijo potekajo, nekaj priporočil pa ima karakteristike stalnih nalog ministrstva ter se v skladu z navedenimi tudi aktivno izvajajo.

Hvala lepa.