Govor

Breda Božnik

Hvala lepa za besedo.

Lepo pozdravljeni, poslanke, poslanci, Varuh s spremstvom in vsi ostali vabljeni!

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedamo kako pomembna je vloga Varuha človekovih pravic Republike Slovenije in kako pomembna so njegova opozarjanja na morebitne kršitve le teh.

Vse strokovne službe ministrstva, pripombe in pa pobude varuha skrbno proučijo ter jih obravnavajo z vso resnostjo in pa veliko mero odgovornosti. Trudimo se biti čim hitreje odzivni, včasih pa se iz objektivnih razlogov preprosto odzovemo z zamudo. Tudi poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2018 smo temeljito proučili, predvsem v delu, ki se kakorkoli nanaša na delovna področja Ministrstva za delo. Tudi sami ugotavljamo, da določene stvari še vedno ostajajo odprte in nerealizirane, vendar lahko zagotovim, da se bomo tudi v bodo trudili za ustreznejše sistemske rešitve v obojestransko zadovoljstvo, predvsem pa seveda v zadovoljstvo ljudi s ciljem zagotavljanja čim bolj prijaznih življenjskih pogojev za vse, predvsem za najranljivejše skupine prebivalstva.

Želela bi poudariti, da je tudi naloga ministrstva, da v čim večji meri spodbuja spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v naši državi, ter da zagotavlja čim višjo pravno in socialno varnost vseh prebivalcev.

Predvsem bi želela izpostaviti, da se na Ministrstvu za delo zavzemamo tudi za izboljšanje socialnega položaja najranljivejših skupin. Trenutno potekajo pogajanja s socialnimi partnerji v zvezi s predlogi sprememb in dopolnitev ZPIZ-2. Predvidene zakonodajne spremembe bodo med drugim zagotovile izboljšanje socialnega položaja vseh upravičencev iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, pri čemer bo posebna pozornost posvečena zvišanju socialne varnosti starejših in tistih, ki več niso sposobni opravljati dela. Tako da bodo povišale najnižje starostne pokojnine, vdovske, družinske, invalidskim pokojninam ter tudi nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

V okviru nalog ministrstva s področja socialnega varstva je v teku več ukrepov, ki so bili podani na podlagi opažanj in sodelovanj z Varuhom človekovih pravic ter ostalih področnih organizacij. S ciljem, da zagotovimo primerljiv standard storitev prilagodimo organizacijo novim strokovnim izzivom ter zagotovimo kakovostno obravnavo glede na potrebe uporabnikov, so že vzpostavljene delovne skupine in komisije, ki pripravljajo podrobnejše rešitve, s katerimi pristopamo k uresničevanju priporočil. Na področju duševnega zdravja se problematika nastanitve in obravnave oseb se težavami v duševnem zdravju ter oseb z demenco v posebnih varovanih oddelkih ali kombiniranih socialnovarstvenih zavodih rešuje z dopolnitvami usmeritev za namestitve v varovane oddelke oziroma institucionalno varstvo s postavitvijo dodatnih kapacitet, posodobitvijo evidence stanja zasedenosti kapacitet ter primeri dobre prakse nadomeščanja institucionalne varovane obravnave z nadzorovano obravnavo v skupnosti, kot tudi večjo vpetostjo koordinatorjev centrov za socialno delo.

Prioriteto na tem področju predstavlja tudi pospešitev postopka verifikacije varovanih oddelkov in krepitev vloge zastopnikov. Dodala bi še, da so v teku tudi ukrepi na področju institucionalnih namestitev starejših obsojencev ter ukrepi preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb v domovih za starejše. Kot ste seznanjeni se Ministrstvo za delo že nekaj let sooča z zaostanki reševanja pritožb. Te zaostanki se gibljejo tam okoli dveh let, z izjemo pritožb zoper odločbe o pravici do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki se rešujejo prioritetno.

Glede reševanja navedene problematike je ministrstvo reorganiziralo reševanje pritožb tako, da je zaostanke razdelilo tudi na druge direktorate, ki vsebinsko pokrivajo pravice iz javnih sredstev.

Ministrstvo je predlagalo podaljšanje projekta odprave zaostankov, v mesecu januarju letošnjega leta pa je izvedlo tri dodatne zaposlitve za določen čas, ki izvajajo izključno delo vodenja postopkov in pa reševanja pritožb. V mesecu februarju je sektor okrepljen tudi za enega pripravnika in za zaposlitev za nedoločen čas. Z navedenimi ukrepi pričakujemo, da bomo že v letošnjem letu odpravili zaostanke glede reševanja pritožb zoper odločbe o pravicah iz javnih sredstev. Dodatno bi navedla, da ministrstvo pripravlja tudi spremembe določb zakona o uveljavljenju pravic iz javnih sredstev, saj ugotavljamo, da je veliko pritožb tudi zaradi kompleksne zakonodaje, ki strankam v bistvu ni razumljiva. Cilj je poenostavitev postopka.

Ministrstvo za delo je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje imenovalo delovno skupino za pripravo osnutka pravilnika o vrstah in stopnjah telesnih okvar v skladu z določbami zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Seznam opredeljenih vrst in odstotkov telesnih okvar je bil posredovan pristojnim razširjenim strokovnim kolegijem medicinskih strok v pregled. Na sestanku delovne skupine pristojne za pripravo pravilnika, ki je bil na Ministrstvu za zdravje 6. 5. 2019, je bil predstavljen seznam telesnih okvar, ki je usklajen z razširjenim kolegijem medicinskih strok. Na podlagi tega je bil soglasno sprejet sklep, da se pripravi besedilo za javno obravnavo in po končani javni razpravi posreduje v postopek sprejemanja.

Glede na navedeno izhaja, da se Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaveda izpostavljene problematike, se nanjo odzive in jo s sprejemanjem določenih ukrepov tudi rešuje.

Hvala lepa.