Govor

Hvala lepa, predsedujoči, za besedo. Spoštovani državni sekretar z ekipo, kolegice in kolegi! Glede na ta amandma bi mogoče prosila, da se opredeli do tega amandmaja tudi Zakonodajno-pravna služba.

Glede samega zakona pa moram reči, da ta zakon absolutno podpiram. Vsi tisti, ki darujejo, je to izjemno humano delo in zato se odloča izjemno malo posameznikov. Zato se mi zdi, da je to zelo pomembno.

Ob prebiranju tega zakona se mi je postavilo vprašanje kako to, da nekdo že prej ni sprožil ustavne presoje, kajti iz mojega stališča se mi zdi, da gre za kršenje osnovnega določila enakosti med tistimi, ki darujejo kri in je sploh dvoumno zakaj je takrat ob sprejemu ZUJFA prišlo do te spremembe in znižanje tega nadomestila. Tako da absolutno je ta zakon za podpreti. Sicer verjamem, da si vsi skupaj želimo celostne rešitve z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je sicer res bil pripravljen v preteklem mandatu. Žal do njegove obravnave še ni prišlo. V normativnem programu je. Upajmo, da ga bomo čimprej videli, da bomo lahko začeli graditi na njem, kajti ta zakon bo po vsej verjetnosti zelo obsežen. Ta obravnava ne bo na eni, mislim, lahko se zgodi, da ga bomo lahko rešili na eni seji, vendar glede na prejšnjo sejo, ko smo ga imeli, da smo se lovili zgolj pri dveh členih, verjamem, da bo potrebno ta zakon, ki bo prišel zelo celovito pogledati, vsak člen podrobno, se opredeliti do tega.

Absolutno sedaj pozdravljamo, da imamo na mizi ta zakon, kajti enostavno se mi zdi, da je potrebno tem posameznikom, ki se odločijo za tako humano dejanje, da imajo 100 % nadomestilo. Kot je predlagatelj navedel gre za bolj zahteven poseg. Tudi njegova ponovna aktivacija je malce dalj časa trajajoča in se mi zdi, da je to pomembno.

Na tem mestu pa bi kljub temu imela vprašanje za predlagatelja. Sicer v gradivu zasledimo, da je bilo do 31. 7. 2018 63 teh darovalcev krvotvornih matičnih celic, zdravljenih pa 264 bolnikov. Zanima me, če mogoče obstaja pregled koliko jih je bilo pred ZUJF-om in koliko jih je sedaj? Ali je ta zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je bil sprejet, pustil kakršnokoli posledice? Kajti neko daljše časovno obdobje bi bilo smiselno malce tudi videti.

Vsekakor pa, ta zakon je za podpreti in tem vsem, ki se odločijo za to omogočiti 100 % nadomestilo, ne pa znižano. Hvala lepa.