Govor

Tomaž Horvat

Hvala za besedo, spoštovani predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci! Predlog zakona odpravlja neenakost med različnimi darovalci delov človeškega telesa glede nadomestila za čas odsotnosti od dela, ki je nastala s sprejemom zakona za uravnoteženje javnih financ leta 2012. posledic darovanja živih tkiv in organov in v primeru posledic darovanja krvi.

Predlog zakona višino nadomestila med začasno zadržanostjo dela zaradi darovanja in posledic darovanja tkiv in organov ter posledic darovanja krvi vrača na raven 100 % osnove kot je veljalo pred ZUJF-om v letu 2012. Trenutna veljavna ureditev namreč darovalce krvotvornih matičnih celic, živih tkiv in organov na podlagi 31. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju postavlja v slabši položaj v primerjavi s prostovoljnimi darovalci krvi, saj jim je zakonsko zagotovljeno nadomestilo zgolj v višini 90 % osnove, medtem ko darovalcem krvi v skladu s 167. členom Zakona o delovnih razmerjih pripada nadomestilo 100 % od osnove.

Neenako obravnavanje prostovoljnih darovalcev krvi, darovalcev krvotvornih matičnih celic ter darovalcev živih tkiv in organov z vidika zagotovljenih nadomestil za začasno odsotnost od dela je neutemeljeno in neetično, zlasti zato, ker je v osnovi darovanje krvotvornih matičnih celic bistveno bolj zahtevno kot običajno darovanje krvi. Prav tako je sam postopek bolj inveziven in dolgotrajnejši. Toliko bolj vse to velja tudi za darovanje živih tkiv in organov.

Pri darovanju gre za eno najbolj etičnih oblik odgovornosti posameznika do soljudi. Posledično bi bilo treba darovalcem nujno izkazati dolžno spoštovanje s tem, da bi se jim v celoti povrnilo izgubljeni dohodek zaradi plemenite odločitve, da bodo pomagali drugim.

Na popravek varčevalnega ukrepa s sprejemom ZUJF se čaka že več let. Identična pobuda kot jo vsebuje predlog zakona je bila v Državnem svetu že dana v mandatu pretekle vlade, a smo od nje odstopili zaradi dane zaveze Ministrstva za zdravje, da bo problematiko uredilo ob predložitvi novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Navedene rešitve so bile vanj v preteklem mandatu ministrstva resda vključene, a je navedeni predlog zakona obstal v fazi usklajevanja, zato področje še vedno ostaja neurejeno.

Priprava novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je sicer uvrščena v normativni program Vlade Republike Slovenije za leto 2019, a je v njem navedeno, da sprejetje tega predpisa ni obvezno. Na celovito prenovo zakonodaje se čaka že predolgo. S to predlagano rešitvijo se ne bo drastično poseglo od nobenega od elementov sistema, zato se lahko problematiko uredi tudi z novelacijo veljavnega zakona.

Pri pripravi zakona je Državni svet sodeloval s predstavniki Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije, Zavoda Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplantant in Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, ki opozarja, da je predlagane spremembe potrebno čimprej sprejeti, saj neenaka obravnava darovalcev deluje destimulativno, kar vpliva na število darovalcev. Vsak darovalec manj pa lahko v praksi pomeni tudi življenje manj za tistega, ki darovani organ, tkivo ali celico potrebuje.

Spoštovani, pričakujem, da boste predlagani predlog podprli. Hvala.