Govor

dr. Franc Trček

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, lepo pozdravljeni na 2. redni seji odbora. Obveščam vas, da kot nadomestna člana kolegica Karla Urh nadomešča kolegico Andrejo Zabret, kolega Jani Prednik nadomešča kolega Sama Bevka.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 24. 4. 2019 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora, 1. točka: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšan postopek. Amandmaji k predlogu zakona so se vlagali do 3. 5. 2019 in 2. točka: Razno.

Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet Republike Slovenije in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 28. seji dne 28. 3. 2019 odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora je na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. 4. 2019 in mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 25. 4. 2019.

K 1. točki dnevnega reda so vabljeni: predlagatelj predloga zakona Državni svet Republike Slovenije, Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zdravje, Zakonodajno-pravna služba, Zdravstveni svet Republike Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

V poslovniškem roku ni bilo vloženih amandmajev. Včeraj in danes sta prišla še mnenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, ki jih imate v sistemu, da ne bo kdo rekel, da jih ni.

Torej, pričenjamo drugo obravnavo Predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje, amandmaji niso bili vloženi, o členih predloga zakona.

Odboru zopet predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika, torej da po opravljeni razpravi opravimo glasovanje o amandmajih, če bi bili vloženi in o vseh členih skupaj, ker se mi zdi, da je napovedan amandma odbora s strani ene od poslanskih skupin. Ali kdo temu nasprotuje? Ne vidim nasprotovanja.

Besedo predajam predlagatelju predloga zakona za dopolnilno obrazložitev. Gospod državni svetnik Tomaž Horvat, izvolite.