Govor

Spoštovani! Vse članice in člane odbora pozdravljam, tudi vabljene.

Pričenjam 8. sejo Odbora za pravosodje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: gospa Eva Irgl, opravičena in poslanec Aljaž Kovačič nadomešča poslanko Karlo Urh na današnji seji. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem te seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ODVETNIŠTVU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku predložila Vlada in je bil 28. februarja 2019 objavljen na spletni strani Državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora, imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe, z dne 23. aprila 2019 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 7. maja 2019.

K tej točki so bili vabljeni: Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet in Odvetniška zbornica Slovenije. V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine LMŠ, SD, SMC, SAB IN Desus. Predlagatelj zakona je predlagal obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 28. seji, 28. marca 2019 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih ter o vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ne. Potem je tak predlog sprejet oziroma bomo šli po tem postopku.

K besedi vabim predlagatelja zakona, da bi podal dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona.

Ministrica za pravosodje, Andreja Katič, imate besedo.

Hvala.