Govor

Hvala lepa, gospa podpredsednica. Se opravičujem, da sem morda, prepozno se prijavil. Lep pozdrav državni sekretarki, predstavnikom Vlade in vam, kolegice in kolegi.

Tudi sam nimam prav nobenih težav, da ne bi podprl te pobude za sklenitev Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov. Tudi sam sem jo šel prebrat, tisto osnovno, iz leta 1981 in če rečemo, leto 1981, pa avtomatska obdelava podatkov in če rečemo leto 2019 in avtomatska obdelava podatkov - smo dejansko v tem času doživeli na področju razvoja informacijske tehnologije fantastične napredke. Jaz bi si želel, da bi, če govorim zdaj o razvoju IKT tehnologije, da bi Slovenija - ki je včasih veljala za deželo »software-a« - da bi Slovenija tukaj bila nad evropskim povprečjem, pa ni, pa ni, žal. Zdaj, pred dnevom Evrope, ki bo jutri, je SURS objavil neke podatke, kje smo mi glede dostopa slovenskih gospodinjstev do interneta in me boli na nek način, da smo pod evropskim povprečjem, ampak to zdaj ni tema.

Se strinjam z državno sekretarko, ko je rekla, da je potrebno to konvencijo modernizirat, posodobit – prav zaradi tehnološkega razvoja. Dejstvo je, da praktično vedno mi zakonodajalci capljamo za tehnološkim razvojem, ga ne dohitevamo in potem se nam nekaj zgodi, pa zadeve niso postavljene v pravni okvir, ker ga preprosto nimamo. No zdaj tukaj, mene zaposluje vprašanje, ki se mi postavlja prav zaradi razvoja tehnologije. Mi vsi vemo danes, kjerkoli smo, smo pod nekimi detektorji, morda, ki jih seveda niti ne vidimo. Podatki se beležijo, raznorazni osebni podatki, to trdim, osebni podatki iz leta 1981 ne morejo biti – govorim o definiciji osebnih podatkov – ne morejo biti isti kot leta 2019 ali pa leta 2030, ko bo ta konvencija najbrž se veljala.

Ali se torej na področju definicije osebnih podatkov – zdaj pa čisto konkretne, ne tiste, ko se reče v konvenciji osebni podatki pomenijo katerokoli informacijo, čeprav to ni ravno prav, podatek ni informacija, ne? To sta dve ločeni entiteti – pravi, v 2. členu: »Osebni podatki pomenijo katerokoli informacijo, ki se nanaša na določenega ali določljivega posameznika, ki je nosilec podatkov.« Me zanima čisto konkretno, ali lahko mi danes tukaj povemo, kaj so osebni podatki? Rečemo, okej, datum rojstva in tako naprej, ime in priimek.. Kaj še? Ali imamo ta nabor? To vprašanje se postavlja tukaj, ko razpravljamo o teh vprašanjih glede avtomatske obdelave podatkov in se zahvaljujem za odgovor.