Govor

Andrej Šircelj

Hvala lepa, spoštovani.

Zdaj, glede same vsebine jaz nimam nobenih zahtev ali pa dopolnil ali pa predlogov, ker dejansko tako kot je bilo rečeno, je treba obstoječo konvencijo pripraviti na nove tehnološke, vsebinske in tudi ostale zahteve, ki jih danes svet nudi in ki jih nudi tudi način komunikacije, ki je sedaj v veljavi.

Bi pa, spoštovana podpredsednica, izkoristil - prijavil sem se sicer k razpravi, bi dal pa en postopkovni predlog tukaj. In sicer, da Odbor za zunanjo politiko preveri, kdaj je treba sklicevati nujne seje. Glejte, razlog, ki ga je državna sekretarka povedala je, da se bo svet ministrov sestal 16. in 17. maja v Helsinkih. In da je to edini razlog za nujni postopek. Svet ministrov se sestaja v okviru parlamentarne skupščine Sveta Evrope zelo pogosto, če ne samo svet ministrov, pa v imenu pooblaščenci, da tako rečem, namestniki ministrov, veleposlaniki – kdorkoli je že za to tukaj narejen. In zaradi tega mislim, da če nekdo zamuja, a je to Ministrstvo za pravosodje, a je to Ministrstvo za zunanje zadeve, zaradi tega ali pa si na nek način želi, da bi to hitreje bilo, potem naj seveda organizira svoje delo tako, da bo to hitreje, ker mislim, da take zadeve so za redni postopek. Tudi, če pogledamo Poslovnik Državnega zbora, kdaj se lahko nekaj sprejema po nujnem postopku, lahko ugotovimo, da to ni realen razlog za to. Zaradi tega bi v prihodnje sugeriral, da se to pogleda in da se ne sledi vladi tukaj, ne glede na to, kaj vlada hoče. Zakonodajni organ je samostojen organ, zaradi tega ni nobene nuje za to in še enkrat, ti sveti ministrov so v Strasbourgu ali kjerkoli že so, zelo pogosti in bodo tudi v naslednje. Ne nazadnje je to podpisalo 26 držav do zdaj od 47, kolikor jih je v Svetu Evrope, tako da, s tega zornega kota bi seveda predlagal, da tovrstne zadeve, ki so pomembne, Odbor za zunanjo politiko ne obravnava po nujnem postopku.

Verjetno mi boste zdaj formalno pravno nekaj povedali iz Poslovnika, zakaj je to tako možno, ker so tudi neke druge zahteve in tako naprej, ampak po sami vsebini in razlogu, ni to za nujni postopek. Hvala lepa.