Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 10. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani komisije: gospod Ferenc Horváth se je opravičil, po pooblastilu pa Miha Kordiš nadomešča Violeto Tomić, Nik Prebil po pooblastilu nadomešča Braneta Golubovića in Blaž Pavlin po pooblastilu nadomešča Jožefa Horvata.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predloga za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Mariboru

2. Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018.

3. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje predsednice ali predsednika Državne volilne komisije.

4. Zahteva Okrožnega državnega tožilstva v Novem mestu za pridobitev dovoljenja za kazenski pregon zoper sodnico Vesno Pavlič Pivk.

5. Obvestilo Okrožnega sodišča v Ljubljani, Kazenski oddelek, o začetku kazenskega postopka zoper poslanca Luka Mesca.

10. maja 2019 pa ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi A1, 1.a in 1.b točko in sicer:

A1. Predlog za izvolitev treh članov Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu.

1.a. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kranju.

1.b. Predlog sklepa o imenovanju predsednika Državne revizijske komisije. Prejel sem tudi predlog Poslanske skupine Levica za razširitev dnevnega reda seje s točko: Obvestilo MVK o sprejetem mnenju in izdanemu opozorilu. Presoja nezdružljivosti funkcij poslanca Državnega zbora Republike Slovenije. V zvezi s tem predlogom sem zaprosil za pisno mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki ste ga prejeli. Iz mnenja Zakonodajno-pravne službe izhaja, da predlog Poslanske skupine Levica s predlogom za ugotovitev prenehanja mandata omenjenemu poslancu ne sodi v pristojnost Državnega zbora oziroma mandatno volilne komisije, zato tega predloga za razširitev ne bom dal na glasovanje.