Govor

Breda Božnik

Hvala lepa za besedo.

Lepo pozdravljeni!

Zakon za katerega presoja ustavnosti je bila podana pobuda med drugim ureja tudi pogoje in postopek za izdajo potrdila A1 v skladu z 11. Členom Uredbe EU o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Gre za potrdilo unificirano na ravni Evropske unije na podlagi katerega lahko napoteni delavec tudi v času dela v drugi državi članici Evropske unije še naprej ostane vključen v socialni sistem matične države. Navedena ureditev predstavlja izjemo od splošnega pravila v skladu s katerim je za socialno varnost delavca pristojna država članica EU v kateri oseba dejansko opravlja delo. Zakon med drugim v 9. členu določa, da je na vlogi za izdajo potrdila A1 potrebno navesti naslov v Republiki Sloveniji na katerem delavec oziroma samozaposlena oseba prebiva. Predlagatelj pobude je zaposlen v Republiki Sloveniji, vendar v Republiki Sloveniji pač pa delo opravlja kot dnevni delovni migrant s prebivališčem na Hrvaškem. Kot izhaja iz mnenja dne 25. 1. 2019 je Vlada Republike Slovenije preučila predmetno pobudo ter ugotovila, da predlagatelj ni izkazal pravnega interesa za presojo izpodbijane določba zakona.

Skladno z določbami Zakona o Ustavnem sodišču je pravni interes podan, če predpis ali splošni akt za izvrševanje javnih pooblastil neposredno pobega v pravice predlagatelja. Kot izhaja iz določb Zakona o čezmejnem izvajanju storitev pa pristojni organ vlogo za izdajo potrdila A1 v primeru neizpolnjenih pogojev zavrne z odločbo zoper katero je dopusten upravni zbor. Navedeno pomeni, da izpodbijana določba zakona ne posega neposredno v pravice predlagatelja pobude, saj je za varstvo pravice do izdaje potrdila A1 zagotovljeno sodno varstvo.

Predpostavka za vložitev pobude za presojo ustavnosti je tudi izčrpanost vseh pravnih sredstev. Vlada na podlagi uradnih evidenc ugotavlja, da na podlagi Zakona o čezmejnem izvajanju storitev ni bila zavrnjena ali zavržena nobena vloga za izdajo potrdila A1 za predlagatelja pobude, posledično seveda tudi ni bilo vloženo pravno sredstvo. Skladno z navedenim Vlada meni, da pobudnik ni izčrpal pravnih sredstev za varstvo pavice ter ni izkazal pravnega interesa za presojo ustavnosti izpodbijane določba zakona.

Hvala.