Govor

Spoštovana predsednica, hvala lepa. Drage poslanke in poslanci, lepo pozdravljeni. V Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb smo naleteli na težavo pri učinkovitem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb in sicer problem pri sklicevanju sej. V sedanjem Poslovniku Državnega zbora obstaja pravilo, da hkrati ne smeta teči več kot dve seji odborov ali komisij, prav tako pa komisije in odbori ne smejo zasedati tudi v času rednih in izrednih sej Državnega zbora. To povzroča naši komisiji obilo preglavic, kar pomeni, da iščemo proste termine za sklic sej tudi po mesec in več vnaprej in to je pomembna administrativna in tehnična ovira pri civilnem nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami.

Naša komisija ima poseben status, ki ji ga daje tudi zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Ne nazadnje je komisija tudi na poseben način imenovana z večino vseh glasov, kar jasno priča o tem, da ima ta komisija poseben status tudi znotraj parlamentarnega sistema oziroma znotraj demokratičnega sistema. In ker je to trenutno edini nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, seveda naša komisija predlagala spremembo poslovnika, ki bi odpravila to administrativno oviro, da se lahko komisija po potrebi sestane takrat, ko je to zaradi nadzora nujno potrebno.

Sedaj smo prihajali v težave, da ko smo želeli opraviti nek nadzor in če so poslanci pred tem nadzorom želeli opraviti razpravo na komisiji, je ta nadzor moral čakati zaradi tega, ker ni bilo prostega termina, da bi se seja lahko sklicala.

Predlog nisem podpisal sam. Predlog so podpisali tudi drugi poslanci, ki prihajajo tako iz koalicije kot tudi iz opozicije in želim si in upam, da boste člani Komisije za poslovnik prisluhnili tej naši težavi in odpravili to administrativno oviro, da bomo lahko učinkovito opravljali nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami.