Govor

Vse člane komisije, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam! Pričenjamo 3. sejo Komisije za poslovnik.

Na seji kot nadometni člani komisije s pooblastilom sodelujejo: namesto poslanke Tine Heferle pozdravljam med nami poslanko Andrejo Zabret, namesto poslanca Luke Meseca poslanec Miha Kordiš, namesto poslanca Blaža Pavlina poslanec Matej Tonin in namesto poslanca Tomaža Lisca med nami pozdravljam mag. Branka Grimsa.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje komisije. Ker nisem prejela predlogov za umik točk z dnevnega reda in predlogov za razširitev dnevnega reda seje ugotavljam, da je dnevni red določen kot je bil 16. 5. 2019 posredovan s sklicem.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG DOPOLNITVE POSLOVNIKA DRŽAVNEGA ZBORA – SKRAJŠANI POSTOPEK. Predlog akta je Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku predložila skupina poslank in poslancev prvopodpisani mag. Matej Tonin in je bil dne 8. 4. 2019 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora smo prejeli še mnenje Vlade z dne 25. 4. 2019 in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. 5. 2019. Na sejo komisije so bili k obravnavi te točke vabljeni: mag. Matej Tonin, predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot prvopodpisani predlagatelj, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet in Vlada. V poslovniškem roku so amandma k 1. členu vložili poslanka in poslanec Jelka Godec, Jani (Janko) Möderndorfer in Jernej Vrtovec.

V skladu s prvo alinejo 37. člena Poslovnika Državnega zbora Komisija za poslovnik obravnava predlog Poslovnika Državnega zbora ter njegove spremembe in dopolnitve. V skladu s 94. členom Ustave ima Državni zbor poslovnik, ki ga sprejme z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. Spremembe in dopolnitve poslovnika se sprejemajo z enako večino. V skladu s 170. členom poslovnika Državni zbor Poslovnik Državnega zbora ter njegove spremembe in dopolnitve sprejema smiselno po postopku, ki ga poslovnik določa za sprejem zakona.

Predlagatelj je predlagal obravnavo predloga akta po skrajšanem postopku. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 30. seji dne 8. 4. 2019 odločil, da se predlog akta obravnava po skrajšanem postopku.

Pričenjam drugo obravnavo predloga akta, v kateri bomo na podlagi 126. člena poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih članih predloga akta. Predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženem amandmaju združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmaju, nato pa glasovanju o vseh členih skupaj. Sprašujem, ali kdo nasprotuje takšnemu predlogu? (Ne.) V kolikor ne, želi predstavnik predlagatelja akta podati dopolnilno obrazložitev k členom predlaganega akta?

Imate besedo, mag. Matej Tonin.