Govor

Hvala lepa, predsednik. Ker že tako pač gledate, se bom pa tudi jaz oglasila.

Glede na to, da so volitve praznik demokracije in državljanke in državljani na koncu koncev vidijo zgolj to takrat, ko oddajo svoj glas, in potem vsi nestrpno pričakujemo rezultate, čakamo na to, in dejansko, če bi vse te podatke potem pregledovali zgolj ročno, bi zadeva trajala kar nekaj časa. Vsi, ki smo kadarkoli sodelovali pri izvedbi volitev, vemo, da volitve niso zgolj samo to, kar državljanke in državljani vidijo, da volitve potekajo načrtovano in zahtevajo zelo veliko opravil. Pri tem pa je treba omeniti, da je to dobro, preverljivo in natančno, in to lahko dosežemo le s preverljivo informacijsko tehnologijo, s tem pa tudi zagotavljanje visokih standardov za izvajanje vseh teh postopkov, ki so pri izvedbi volitev potrebni.

Državna volilna komisija je kot najvišji volilni organ, se pravi, izvaja te naloge, je samostojna in neodvisna, vendar je na tem mestu treba povedati, da je zelo odvisna tudi od Ministrstva za javno upravo, kar je tudi direktor povedal. Pa ne samo od Ministrstva za javno upravo, tudi od Ministrstva za finance. Če bi bil ta, bom rekla, žakeljček večji, potem ne bi razpolagali zgolj s šestimi zaposlenimi, ampak bi bilo na Državni volilni komisiji zaposlenih več ljudi in določene zadeve bi mogoče tudi lahko peljali sami. Vendar glede na resurse, ki jih imajo, informacijsko podporo zagotavljajo z zunanjimi izvajalci, kar je vsekakor tudi smiselno in pravilno, kajti vsi skupaj pričakujemo, da so potem rezultati na koncu verodostojni. Vendar se verodostojnosti rezultatov volitev ne ugotavlja na podlagi tega, ampak verodostojnost preverjajo volilni odbori na volišču, ki zapišejo v zapisnik, in ti zapisniki se potem vnašajo v to informacijsko tehnologijo, ki je pač pomoč pri delu. Zato sem tudi na začetku povedala, če bi to vnašali posebej, ročno, bi rezultate prejemali zelo počasi.

Torej, Državna volilna komisija za izvedbo volitev in referendumov zagotavlja informacijsko podporo s pomočjo informacijskih rešitev, ki so se praviloma za vsak dogodek posebej razvijale, z velikim vložkom programiranja in posledično tudi s temi visokimi stroški. Seveda pa so vse te rešitve resnično odvisne od tega, koliko sredstev imajo. Direktor je lepo navedel, kaj se je zgodilo pri postopku javnega naročanja. Presegali so se stroški in, enostavno, javno naročilo je moralo biti ustavljeno.

Iz poročila Računskega sodišča tudi izhaja, da obstoječe rešitve nimajo ustreznega upravljanja enotnih uporabniških računov in pooblastil. Pri tem je treba poudariti, da Državna volilna komisija nima teh rešitev, saj rešitve prevzema od Ministrstva za javno upravo. Trenutne rešitve, ki so zasnovane, so zasnovane na štirih medsebojno povezanih sklopih, podpora pri delu okrajnim volilnim komisijam, kot sem že vmes povedala, kandidacijskim postopkom in zajemom volilnih rezultatov oziroma izidov volitev in tudi, ključno, objava izidov volitev. Kot je tudi direktor že omenil, Državna volilna komisija ne zagotavlja informacijske podpore volilnim odborom za izvedbo lokalnih volitev, ker je zakonodaja bolj kompleksna. Računsko sodišče v poročilu opozarja Državno volilno komisijo, da informacijske podpora izvedbe volitev in referendumov ni sistemsko oziroma celovito urejena, čemur sicer ne gre oporekati, vendar smo danes slišali, da bodo te zadeve tekom teh postopkov tudi urejene. Tudi v porevizijskem poročilu je Računsko sodišče s temi navedbami, ki jih je podala Državna volilna komisija tudi ugotovila, da bodo zadovoljivo odpravljene.

Se pravi, če na koncu le povzamem. Usklajena, ustrezna informacijska podpora omogoča učinkovito in racionalno izvedbo volitev in referendumov. Seveda s to pomočjo pa tudi hitrejšo objavo neuradnih izidov glasovanja in s tem tudi večja transparentnost dela volilnih organov, kar je pa tudi bistveno in na koncu koncev bistveno je tudi to, da vse volitve, ki so bile izvedene, so bile zakonite in pričakujemo tudi, da dejansko bo država namenila v prihodnjih letih več sredstev, da bo lahko nekako Državno volilna komisija sledila Državni revizijski komisiji in njihovim navodilom.

Hvala lepa.