Govor

Melita Šinkovec

Hvala lepa, predsedujoči, za besedo. Lepo pozdravljeni tudi iz moje strani, spoštovane poslanke in spoštovani poslanci.

Dovolite mi, da vam na kratko predstavim predlog novele Zakona o osebnem imenu, s katerim se v prvi vrsti odpravljajo pomanjkljivosti, ki so se pri izvajanju veljavnega zakona pokazale v praksi, hkrati pa so v predlogu zakona tudi predlagane rešitve, ki so potrebne zaradi usklajevanja z Družinskim zakonikom in pa Zakonom o partnerski zvezi.

Bistvena novost novele je odprava omejitev glede števila besed oziroma nedeljivih celot v posameznikovem imenu in priimku, ki ga je izbral za pravni promet. Predlog zakona uvaja tudi možnost sestave osebnega imena, ki poleg besed vključuje tudi črke kot del osebnega imena, hkrati pa za pravni promet dopušča tudi okrajšave imena in priimka, seveda ob pogoju, da imena in priimka za pravni promet ne more sestavljati zgolj črka oziroma okrajšava. V predlogu se podaljšuje tudi rok za izjavo o spremembi priimka po razvezi ali razveljavitvi zakonske zveze. Namreč, v praksi se je pokazalo, da je 6-mesečni rok prekratek in ga podaljšujemo na eno leto, zlasti se je to pokazalo pri razvezah zakonske zveze zakoncev, ki so v tujini.

Kar se tiče sprememb osebnega imena na predlog prošnje, se možna založitev prošnje veže na popolno poslovno sposobnost posameznika. Predhodno je bilo to vezano na polnoletnost, vemo pa, da se popolna poslovna sposobnost lahko pridobi tudi pred polnoletnostjo, se pravi, če pride do sklenitve zakonske zveze mladoletne osebe ali pa če mladoletna oseba postane roditelj na podlagi odločbe sodišča.

Zaradi preprečevanja zlorabe osebnega imena predlog zakona razširja zadržke za spremembo osebnega imena. Kot zadržek se podaja tudi pogojna kazen za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler traja preizkusna doba.

Zaradi implementacije Zakona o partnerski zvezi, kot sem že dejala, se uvajajo nekateri novi inštituti, kot je, na primer, življenje v skupnosti oziroma to je partnerska zveza, in pa Družinski zakonik dosedanjo roditeljsko pravico poimenuje kot starševska skrb. Zato so bile potrebne določene terminološke spremembe v Zakonu o osebnem imenu.

Če bodo kakršnakoli vprašanja, sem na voljo. Hvala.