Govor

Jaz vas vse lepo še enkrat pozdravljam na 8. redni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Opravičilo za to manjšo zamudo, ker je bila dvorana zasedena. Obveščam vas, da se današnje seje ne more udeležiti poslanka Nataša Sukič - Poslanska skupina Levica, dobil sem pa tudi obvestilo glede nadomeščanja in sicer, poslanko Mašo Kociper na 8. redni seji nadomešča poslanec Franc Kramar – Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek. K dnevnemu redu nisem prejel predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk dnevnega reda, zaradi tega je dnevni red seje določen tako, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Preidemo torej lahko na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OSEBNEM IMENU, SKRAJŠANI POSTOPEK, 528-VIII, ki ga je Državnemu zboru predložila v obravnavo Vlada. Kot gradivo ste dodatno prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. maja letos in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, z dne 30. maja letos.

K tej točki so bili povabljeni predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, pozdravljam državno sekretarko, gospo Melito Šinkovec z sodelavci, predstavnica Zakonodajno-pravne službe in predstavniki Državnega sveta. V poslovniškem roku, torej do 24. maja letos, pa so amandmaje vložile: amandma k 1. členu – Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke in amandmaje k 5., 9. in 12. členu - Poslanske skupine Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev in Stranke Alenke Bratušek.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 32. seji, 18. aprila letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, zato pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Tako kot je običaj, predlagam odboru, da obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih, o morebitnih amandmajih odbora, v kolikor bodo predlagali, na koncu pa o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Na tej točki dajem besedo predstavnici predlagatelja, državni sekretarki, izvolite.