Govor

Varovanje Schengenske Meje.

Mogoče uvodoma nekaj besed zakaj sem to sejo sklical. Na 8. nujni seji odbora 14. maja letos smo obravnavali pomanjkljivo varovanje schengenske meje. In v tem okviru je minister zagotovil, da je varovanje meje ustrezno, schengenska meja varovana. Nekaj dni kasneje, v petek 17. maja letos pa je predsednik Sindikata policistov Slovenije javnost seznanil s stanjem glede varovanja meje, tako kot ga vidijo policisti, ki bistveno odstopa od tistega, kar smo slišali s strani ministra tri dni prej, pa tudi s strani generalne direktorice policije v enem delu. Predsednik sindikata je povedal, da meja ni varovana in da policisti opravljajo Sizifovo delo. Zaradi tega, da ugotovimo kaj drži, predvsem pa zato, ker so uradni podatki policije vedno bolj zaskrbljujoči glede nezakonitih prehajanj schengenske meje sem sklical to sejo. Če ponovim te številke, ki smo jih že večkrat imeli na tej seji odbora in ki so uradni podatki, se pravi gre za številke, ki jih navaja policija oziroma Ministrstvo za notranje zadeve, teh nezakonitih prehodov schengenske meje je več kot dvakrat več kot lani v primerljivem obdobju. To se nanaša na podatke januar-april letos glede na primerljivo obdobje lani. V prvih štirih mesecih lani 1.305, letos 3 tisoč 43. Še bolj pa je zaskrbljujoča statistika za obdobje 1. 4. - 15. 5., ki govori o tisoč 892 nezakonitih prestopih schengenske meje. In kot kažejo uradni podatki se ta številka stopnjuje oziroma se bo kot lahko pričakujemo glede na razmere v regiji stopnjevala tudi v prihodnjih dneh, tednih in mesecih.

Drug problem, ki je povezan s tem pa je zloraba azilne zakonodaje oziroma Zakona o mednarodni zaščiti, da gre za množično zlorabo smo slišali tudi na 8. nujni seji s strani generalne direktorice policije, o tem pa govorijo tudi uradni podatki, lani je od 2 tisoč 875 migrantov, ki so izrazili namero po azilu dejansko vlogo podalo manj kot 300 oseb, ostali so mrknili v narekovaju, odobreni pa sta bili samo 102 vlogi. In nekaj podobnega se nadaljuje tudi letos. Za primerjavo zakaj je ta številka problematična naj navedem leto 2015, ko je slovensko-schengensko mejo prečkalo skoraj pol milijona ljudi, ko je šlo za takrat vojne razmere v nekaterih območjih, ki jih danes ni več. Takrat je bilo takih namer izraženih po mednarodni zaščiti oziroma azilu samo 277 leta 2015, odobrenih pa 46. Kar še zaskrbljuje je, da se ti nezakoniti prehodi oziroma te migracije dogajajo, da ljudje prihajajo iz varnih držav, večinoma iz Alžira, Pakistana, Maroka. In kar je še posebej problematično, gre za, kot kaže zelo donosno trgovino z ljudmi teh organizatorjev teh nezakonitih prehodov, kot kaže, je vedno več. Mi imamo zakon o nadzoru državne meje, ki v 2. členu pravi, da se nadzor meje med drugim opravlja tudi zato, da se preprečuje nedovoljene migracije in da se zagotavlja varnost ljudi, premoženja in okolja. Torej, teh nezakonitih prehodov ne bi smelo biti oziroma če bi že bili bi morali govoriti o nekaj deset številkah na letni ravni. Tako, da se ta zakon dnevno krši, dnevno se krši tudi Zakon o mednarodni zaščiti. Policisti na terenu izgorevajo, pričakujejo upravičene ukrepe za zaščito meje in ukrepe, ki bodo omogočili njihovo učinkovito delo.

Na sejo so bili povabljeni minister za notranje zadeve, gospod Boštjan Poklukar, ki se seje udeležuje skupaj s sodelavci, gospa Tatjana Bobnar, generalna direktorica Policije, ki se seje udeležuje s sodelavci, gospod Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, ki se je za današnjo sejo opravičil in gospod Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, ki se seje udeležuje s sodelavci.

Prehajamo na uvodne besede oziroma predstavitve, tako da dajem / oglašanje iz dvorane/.

Ja, postopkovno, izvolite.