Govor

Hvala lepa, gospod predsednik.

Prav lep pozdrav vsem!

Kot je parlamentarna praksa, mi dovolite, da pri 1. členu podam splošno stališče Poslanske skupine Nove Slovenije do novele Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih.

Mi vidimo to novelo v treh točkah. In sicer, prvo je vnašanje nalogov za prenos vrednostnih papirjev na podlagi sklepa o dedovanju v register. Torej, predlog zakona pri izvajanju vnosov na podlagi sklepov o dedovanju v centralni register odpravlja omejitev izvajanja le na KDD. To pomeni, da bodo tudi člani KDD, na primer komercialne banke, lahko sami izvedli postopek izvršitve sklepa o dedovanju za domače in tuje vrednostne papirje. To naj bi po navedbi predlagatelja za dediče poenostavilo postopek in to rešitev mi pozdravljamo. Bi pa pri tej rešitvi imel takoj eno vprašanje: zakaj se sprememba nanaša le na sklepe o dedovanju in ne tudi na vse druge odločbe državnih organov.

In zdaj druga rešitev, gre za prenos nematerializiranih vrednostnih papirjev z ukinjenih registrskih računov. Mi razumemo tako, da predlog določa, da se nematerializirani vrednostni papirji na ukinjenih registrskih računih namesto na račun pristojnega sodišča prenesejo na skupni namenski račun, ki ga vodi KDD. In tudi to naj bi preprečilo veliko administrativno obremenitev sodišč. Vse rešitve, ki gredo v smeri zmanjšanja administrativnih obremenitev, v Novi Sloveniji pozdravljamo in tudi to rešitev pozdravljamo.

Tretja rešitev, uskladitev z odločbo Ustavnega sodišča je tako rekoč obvezna, saj si moramo prizadevati za pravno državo. In ocenjujemo, da ta rešitev odločbo Ustavnega sodišča ustrezno sanira.

Pod črto, mi bomo ta zakon podprli.

Hvala lepa.