Govor

Aleš Prijon

Hvala lepa.

Lepo pozdravljeni, gospod predsedujoči, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovane gostje in gosti!

Želel bi se kratko dotakniti samo nekaterih okoliščin in zgodovine tega projekta.

Gradnja kolektorjev C0 poteka v okviru tako imenovanega velikega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki ga je potrdila Evropska komisija. Skupni stroški projekta z vključenim DDV znašajo približno 136 milijonov evrov, od tega pomoč Evropske skupnosti približno 70 milijonov evrov. Projekt izvajajo trije upravičenci, Mestna občina Ljubljana, Občina Vodice in Občina Medvode.

Priprava in usklajevanje vloge za sofinanciranje med občinami, posredniškim organom, Ministrstvom za okolje in prostor, organom upravljanja, to je Služba Vlade za kohezijo, in komisijo JASPERS, je potekalo od septembra 2015 do konca decembra 2016, ko je bila Ministrstvu za okolje in prostor predana končna verzija vloge za sofinanciranje za ta projekt. Ministrstvo za okolje in prostor in SVRK sta vlogo pregledala in potrdila. Neodvisni strokovni pregled vloge pred posredovanjem na Evropsko komisijo je opravila tudi komisija JASPERS, ki je v svojem zaključnem poročilu decembra 2016 projekt ocenila kot dobro pripravljen in podala priporočila za nadaljnje izboljšanje kvalitete vloge in izvedbe projekta. In ta komisija ni ugotovila kršitev zakonodaje. V zaključnem poročilu je podana ugotovitev, da so bili postopki okoljevarstvene presoje projekta in presoje vplivov projekta na območja Natura 2000 izvedeni korektno in popolno. Ugotovitve pregleda komisije JASPERS skupaj z vlogo za sofinanciranje za ta veliki projekt so bile posredovane Evropski komisiji v potrditev v začetku januarja 2017. Evropska komisija je na podlagi pregleda in zahtevanih dodatnih pojasnil s strani organa upravljanja oziroma upravičencev dne 14. 8. 2017 potrdila projekt z izdajo izvedbenega sklepa o odobritvi finančnega prispevka za veliki projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Investitor gradnje kolektorja C0 je Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor sodeluje pri projektu kot posredniški organ in sofinancer za sredstva Evropske unije in Republike Slovenije na podlagi pogodbe o sofinanciranju med MOP in MOL.

Po informacijah Mestne občine Ljubljana gradbena dovoljenja za izgradnjo kolektorja C0 niso pridobljena za celoten odsek trase gradnje kolektorja C0, temveč le delno, zaradi težav pri pridobivanju pravice graditi oziroma služnostnih pogodb. Gradnja se je začela izključno na odsekih, kjer je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in poteka skladno z zakonodajo.

Sprememba trase je v fazi, ko projekt že poteka, zahtevna, se pa investitor seveda zanjo lahko odloči. V funkciji posredniškega organa Ministrstvo za okolje in prostor skladno s pristojnostmi izvaja administrativne kontrole, pristojne inšpekcijske službe pa izvajajo naloge skladno s svojimi pristojnostmi. Ministrstvo bo dodatno izvedlo revizijo postopka na Agenciji Republike Slovenije za okolje v zvezi s tem projektom in skladno z ugotovitvami reagiralo v danih okvirih.

Gradbena inšpekcija je v zadevi gradnje povezovalnega kanala C0 po uradni dolžnosti izvedla inšpekcijski postopek, in sicer dne 30. oktobra 2018 na lokaciji ob kampu Ježica, ki je bil opravljen, takrat je bil opravljen prvi inšpekcijski pregled. Tekom postopka se je preverjala tudi kontrola uporabe materialov, ki so s strani projektantov določeni v projektu za izvedbo - tudi kvaliteto kanalizacijskih cevi so preverili v sklopu te kontrole - in takrat nepravilnosti niso bile ugotovljene.

Jaz bi poudaril, da je za ministrstvo varnost pitne vode popolna prioriteta, vse ostale stvari so temu podrejene. Zato bomo na ministrstvu naredili vse, da pitna voda ne bo ogrožena. Je pa, kot je že povedal gospod poslanec Anže Logar, konsenz, da se ta projekt izvede. V končni fazi gre tudi za velika evropska sredstva, ki bi jih v primeru, če bi od projekta, v kakršni obliki je zdaj, odstopili, izgubili. Vendar je naša dolžnost, dolžnost ministrstva, da preverimo vse okoliščine in zagotovimo, da se v resnici projekt izvede tako, da ne bo predstavljal nobene grožnje za vir pitne vode. Zato tudi v tem trenutku pripravljamo razpis, ki bo, mislim, da prihodnji teden objavljen, za recenzijo projekta izvedenih del; predvsem gre za traso tega najobčutljivejšega območja vodnega zajetja med Tacnom in Črnuškim mostom. In v tej recenziji želimo preveriti, ali so res vsi ti materiali, vsi ti detajli, vse te tehnične rešitve ustrezne in ali bi bilo možno izvesti boljšo rešitev. Preveriti želimo tako v tehničnem smislu kot v smislu možnega vpliva na ta vodni vir. Na osnovi tega upamo, da bomo dobili take rezultate te recenzije, da bomo lahko predlagali tudi neke izboljšave tega projekta. Kolikor sem pa obveščen, pa tudi investitor, to je Mestna občina Ljubljana, razmišlja o tem, da bi projekt spremenili v smislu, da bi bile tehnične rešitve boljše in bi zagotavljale bistveno višjo varnost. Zdaj seveda o tem mi ne moremo govoriti, ker teh konkretnih podatkov nimamo, za to je verjetno potrebna tudi sprememba gradbenega dovoljenja.

Druga stvar, ki jo bomo na ministrstvu naredili, je pa to, da bomo - ta postopek pa že poteka, to je revizija tega sklepa Agencije Republike Slovenije za okolje, da ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. To se nam zdi seveda v celi tej zgodbi najbolj problematičen detajl. In ko bomo dobili ta rezultat, bomo tudi ustrezno ukrepali.

Toliko. Hvala lepa.