Govor

Spoštovani, lepo pozdravljeni. Vse članice in člani odbora, lepo pozdravljam vabljene ter ostale prisotne, en lep dober dan!

Pričenjam 9. sejo Odbora za pravosodje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: gospod Željko Cigler, gospa Eva Irgl in gospa Aja Bah Žibert.

Dne 6. 6. 2019, sem predlagala razširitev dnevnega reda s točko A1, predlog stališča Republike Slovenije do osnutka konvencije o priznavanju in izvrševanju sodnih odločb v civilnih ali gospodarskih zadevah, kot je razvidno iz predloga za razširitev. Gradivo ste prejeli. Razširitev dnevnega reda je določeno na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora. ta točka se bo obravnavala prava po vrsti.

Zato prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIE DO OSNUTKA KONVENCIJE O PRIZNAVANJU IN IZVRŠEVANJU TUJIH SODNIH ODLOČB V CIVILNIH ALI GOSPODARSKIH ZADEVAH.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropskega unije Državnemu zboru v obravnavo dne 5. junija 2019, posredovala Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so bili k tej točki vabljeni, Ministrstvo za pravosodje. Pričenjam obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. po opravljeni razpravi o predlogu stališča ter po razpravi in glasovanju o morebitnih amandmajih bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropskega unije kot pristojnemu odboru, ki bo zadevo predvidoma obravnaval na svoji seji dne 14. junija 2019.

Uvodno besedo dajem ministrici za pravosodje, Andreji Katič ali državni sekretarki…, ministrici gospe, za pravosodje, gospe Andreji Katič za dopolnilno obrazložitev predloga stališča. Izvolite gospa ministrica.