Govor

Peter Požun

Dober dan.

Hvala, gospod predsedujoči, za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci, gospod zagovornik, državna sekretarka!

Državni svet je obravnaval redno poročilo zagovornika načela enakosti in enotno ocenil, da je poročilo sistematično pripravljeno, dobro strukturirano, pregledno, izčrpno in informativno in razumljivo za vse tiste, ki se morajo s poročilom seznaniti oziroma, ki ga lahko tudi uporabijo za nadaljnje aktivnosti preprečevanja diskriminacije. Glede na to, da je Državni svet že v prejšnjem mandatu pa tudi v tem podpiral prizadevanja zagovornika, da se mu uredi njegov status v sistemu državne ureditve Republike Slovenije smo z zadovoljstvom sprejeli v navedenem poročilu, da so ti pogoji sedaj izpolnjeni in da ima zagovornik ustrezne podlage za učinkovito in kakovostno delo. Posebej smo pohvalili to, da je zagovorniku uspelo odpraviti večino zaostanka v reševanju zadev, ki so ostale nerešene že iz časa delovanja prejšnjega zagovornika načela enakosti na kar je bila Slovenija tudi mednarodno opozorjena na te zaostanke. V zvezi s primeri, s katerimi se ugotavlja obstoj nediskriminatornih dejanj poudarjamo, da je posebej pomembno, da zagovornik že med samim postopkom na podlagi mediacije ali drugih pojasnil poskuša urediti nerešeno vprašanje ali spor med obema strankama v postopku, se pravi, da se poskuša na miren način najti rešitev.

Tisto, kar je pomembno, je seveda ta dimenzija da, zagovornik lahko vstopi tudi v zasebni sektor, kamor varuh človekovih pravic ne more in da lahko zastopnik pravzaprav že z odločbo v okviru inšpektorskega nadzora, ukrepa in zahteva ureditev stanja. Tisto, na kar pa opozarjamo, je pa to da, je zagovornik seveda v spremljanju aktivnosti posameznih ministrskih resorjev na tem področju zaprosil oziroma pozval ministrstva k posredovanju podatkov, katere posebne ukrepe so uvedli v letih 2017 in 2018, je pa ugotovil da, resorji sicer izvajajo nekatere politike, katerih cilj je preprečevanje diskriminacije in zagotavljanje enakopravnosti, ampak je med temi ukrepi bolj malo takšnih, ki jih je mogoče identificirati kot posebne ukrepe po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo, pri tem pa seveda tudi mi izražamo priznanje Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je to uredilo na primeren in ustrezen način in zato seveda tudi mi opozarjamo, da je potrebno v vladnih resorjih to nepoznavanje problematike diskriminacije odpravit in okrepit informacije s tega področja, kar je seveda tudi ena izmed pomembnih nalog zagovornika, tako v vladnih resorjih kot tudi v širši javnosti, na kar smo že v prejšnjem poročilu zagovornika v Državnem svetu napotili in ugotavljamo, da se z njihovimi aktivnostmi na področju informiranja, te stvari se izboljšujejo, med drugim tudi z zloženko, ki smo jo danes dobili na mizo, ki na enostaven informativen način vsakogar seznanja z področjem diskriminacije in ukrepanjem na tem področju.

Državni svet na podlagi letnega poročila zagovornika in podanega tudi včeraj, na seji Državnega sveta ocenjuje, da je zagovornik v kratkem času, v katerem deluje, uspel vzpostaviti učinkovit način dela in da deluje dobro in odgovorno, njegovo področje pa je seveda široko in družbi in politiki še vedno premalo razumljeno, kar predstavlja seveda dodaten izziv. V Državnem svetu sicer predvidevamo, da se bo v naslednjih letih, še bolj poglobljenim delom zagovornika odprlo še marsikatero področje, ki ga trenutno še ne prepoznamo in ne zmoremo prepoznati kot možno področje, kjer prihaja do diskriminacije – zato je pričakovati, da bo njegovo poročilo z leti tudi obsežnejše, pa ne zato, kar bi menili, da je diskriminacije morda toliko ali več, ampak ker bo ozaveščenost ljudi in organov na tem področju večje. To se je zgodilo tudi pri letnih poročilih Varuha človekovih pravic. Prav pa je, da se na vse te stvari seveda opozarja, da se na te stvari politika in družba, ustrezno odziva in zmanjšuje te razloge, ki so tu, tako da smo v zaključku seveda poročilom se seznanili in ga pohvalili. Hvala.