Govor

Metod Dragonja

Spoštovani gospod predsednik, spoštovane poslanke in poslanci!

Dodatno k tej uvodni obrazložitvi bi dodal še to, da je Agencija za trg vrednostnih papirjev pomemben neodvisen regulator kapitalskega trga, trga vrednostnih papirjev in da se vloga te agencije dodatno povečuje predvsem zaradi poglabljanja enotnega kapitalskega trga v okviru Evropske unije in potem prenosa ter nadgrajevanja regulative in večje integracije kapitalskega trga v evropskem prostoru.

Sedanjim članom, razen direktorju, podpredsedniku sveta agencije, mandat poteče 14. julija letos, o čemer je Vlada obvestila Državni zbor v začetku marca. Po tem so se začele izvajati nadaljnje zakonske aktivnosti, potrebne za imenovanje članov sveta agencije, in sicer, objava javnega poziva za zbiranje predlogov možnih kandidatov v Uradnem listu Republike Slovenije ter postopki izbora kandidatov, ki jih je ocenila komisija na Ministrstvu za finance, predlagala ministru, minister pa je kandidate predlagal Vladi, Vlada pa ta predlog posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije.

Po izteku javnega poziva za imenovanje teh članov smo ugotovili, da se je prijavilo skupaj devet kandidatov, od katerih je osem izpolnjevalo pogoje, kar je ugotovila komisija za izbor kandidatov, ki jo je imenoval minister. Pri sestavi oziroma oblikovanju predloga je tako komisija kot potem tudi minister sledil sledeče usmeritve. Prvič, prepletenost svetov agencij oziroma regulatorjev posameznih finančnih trgov. Smiselno je, da v Svetu Agencije za trg vrednostnih papirjev sodeluje tudi predstavnik Agencije za zavarovalni nadzor in predstavnik Agencije za nadzor nad revidiranjem, saj nadzorni organi medsebojno sodelujejo tudi v konkretnih nadzornih postopkih. Drugič, glede na kompleksnost in naravo nalog Sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev je smiselno, da je svet sestavljen tako iz zunanjih kot notranjih strokovnjakov. In tretjič, smiselno je, da se pritegne v članstvo tudi zunanje strokovnjake, ki prinesejo dodatne vidike pri delovanju te agencije oziroma te institucije in jih komplementirajo z delom notranjih strokovnjakov. Za delovanje Sveta ATVP je pomembno, da je svet sestavljen po profesionalnih kriterijih, po kriterijih neodvisnosti, predvsem s poglobljenim strokovnim znanjem na specifičnih področjih delovanja kapitalskih trgov in da imajo določen vpogled v delovanje kapitalskih in širših finančnih trgov.

Na podlagi navedenih izhodišč je neodvisna komisija Ministrstva za finance predlagala ministru, minister pa Vladi in ta predlaga Državnemu zboru, da za mandatno obdobje šestih let v Svet Agencije za trg vrednostnih papirjev imenuje mag. Primoža Pinozo, ki je zaposlen na Agenciji za trg vrednostnih papirjev kot pomočnik oziroma namestnik direktorja, dr. Dragana Kesiča, neodvisnega kandidata, mag. Gorazda Čibeja, direktorja Agencije za zavarovalni nadzor, in mag. Mojco Majič, direktorico Agencije za javni nadzor nad revidiranjem.

Hvala lepa.