Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za to dodatno obrazložitev.

Sedaj pa odpiram razpravo članic in članom Mandatno-volilne komisije. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za sodnika ustavnega sodišča namesto sodnice, ki ji mandat poteče 27. septembra 2019, izvoli dr. Roka Čeferina. Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Kdo je proti? (6 članov.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA AGENCIJE ZA TRG VREDNOSTNIH PAPIRJEV, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Del gradiva je objavljen pri EPA, obrazloženi predlog Vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za finance, seje se udeležujeta gospod Metod Dragonja, državni sekretar, in gospa Urška Cvelbar, oba prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila. Zakon o trgu finančnih instrumentov v 474. členu določa, da sta organa Agencije za trg vrednostnih papirjev svet in direktor. V skladu s 475. členom navedenega zakona svet sestavlja pet članov, od katerih je eden predsednik, pri čemer je predsednik tudi direktor agencije. 477. člen v prvem odstavku določa, da člane sveta agencije imenuje in razrešuje Državni zbor na predlog Vlade, v drugem odstavku pa, da se člani sveta imenujejo za šest let in so lahko ponovno imenovani. V skladu s sedmim odstavkom 477. člena mora Državni zbor o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Vlada predlaga Državnemu zboru, da v Svet Agencije za trg vrednostnih papirjev z dnem 15. 7. 2019 za mandatno obdobje šestih let imenuje mag. Primoža Pinozo, dr. Dragana Kesiča, mag. Gorazda Čibeja in mag. Mojco Majič.

Želi predstavnik Ministrstva za finance predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, gospod Metod Dragonja.