Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa.

Predsednik Republike je po obvestilu o prenehanju mandata ustavni sodnici in po objavi javnega poziva, tako kot to nalaga zakon, dobil tri predloge kandidatur za to mesto. Predlog docenta dr. Roka Čeferina, gospoda Marjana Lekšeta in dr. Janeza Pogorelca.

Na podlagi presoje kandidatur, pogovore s kandidati in vodji poslanskih skupin, je predsednik Republike Državnemu zboru poslal predlog s katerim za novo mesto ustavnega sodnika predlaga docenta dr. Roka Čeferina, ki je sicer doktor pravnih znanosti in docent za področje novinarskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, sicer kot odvetnik zaposlen v odvetniški družbi Čeferin. Odlikuje ga izvrstno poznavanje sodne prakse najvišjih sodnih instanc s področja varstva človekovih pravic, s katero se je seznanil tako pri svojem znanstveno-raziskovalnem delu na področju pravne teorije, kot predvsem s praktičnimi izkušnjami v skoraj 30-letnem predanem opravljanju odvetniškega poklica. Odvetniška zbornica Slovenije mu je leta 2012 podelila naziv specialista civilno in medijsko pravo. Kot kandidata za ustavnega sodnika ga je predlagal upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije, njegovo kandidaturo pa je podprla tudi Zveza društev pravnikov Slovenije. dr. Rok Čeferin s prispevki sodeluje na različnih konferencah slovenskih fakultet in strokovnih združenj. Na posvetih in konferencah večinoma sodeluje s prispevki iz področja varstva človekovih pravic, predvsem svobode izražanja, ki je bila tudi tema njegove doktorske disertacije. V slovenskih in tujih, predvsem strokovnih publikacijah, objavlja večje število člankov, njegov bibliografija obsega preko 50 enot /nerazumljivo/ ter znanstvene monografije Meje svobode tiska v sodni praksi Ustavnega sodišča Republike Slovenije in Evropskega sodišča za človekove pravice. To je edino doslej v Sloveniji objavljano delo, ki celovito obravnava sodno prakso navedenih sodišč s področja varstva svobode tiska.

Svoja stališča o aktualnih družbenih dogodkih je večkrat objavil v dnevnih časopisih in drugih medijih, saj je prepričan, da lahko pravniki pomembno prispevajo h krepitvi pravne države in varstvu človekovih pravic tudi s tem, da o dogajanju v družbi zavzemajo pošteno in objektivno stališče. Docent dr. Rok Čeferin uživa ugled cenjenega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Predsednik republike ga predlaga Državnemu zboru v izvolitev za člana Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Hvala lepa.