Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za dodatno obrazložitev.

Odpiram razpravo članic in članov Mandatno-volilne komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme Sklep o imenovanju informacijske pooblaščenke, s katerim se za informacijsko pooblaščenko za dobo petih let imenuje Mojca Prelesnik, pri čemer ji mandat začne teči s 17. 7. 2019.« Glasujemo.

Kdo je za? (9 članov.) Kdo je proti? (4 člani.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na C1 TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV SODNIKA USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE,

ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPA, del gradiva pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Uvodna pojasnila. Ustava Republike Slovenije v prvem odstavku 163. člena določa, da je Ustavno sodišče sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor na način, ki ga določa zakon, v drugem odstavku navedenega člena pa, da se sodniki izvolijo izmed pravnih strokovnjakov. Zakon o ustavnem sodišču v 9. členu določa, da je za sodnico oziroma sodnika Ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. V skladu s prvim odstavkom 14. člena navedenega zakona, sodnika Ustavnega sodišča izvoli Državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije Državnemu zboru predlaga, da za sodnika ustavnega sodišča namesto dr. Etelke Korpič Horvat, ki ji mandat poteče 27. septembra 2019, izvoli dr. Roka Čeferina. Predlog predsednika Republike Slovenije je v skladu z drugim odstavkom 13. člena Zakona o ustavnem sodišču obrazložen, priloženo pa mu je tudi pisno soglasje kandidata.

V primeru izvolitve kandidata za sodnika ustavnega sodišča na seji Državnega zbora bo ta začel izvrševati funkcijo po izpolnitvi pogojev določenih v 17. členu zakona in sicer so to: prisega pred Državnim zborom, prenehanje opravljanja nezdružljive dejavnosti ter iztek mandatne dobe sodnice namesto katere je predlagan v izvolitev.

Za uvodno obrazložitev predloga prosim gospo Nataša Kovač, generalno sekretarko v Uradu predsednika Republike Slovenije.

Želite? Izvolite, imate besedo.