Govor

Ivan Hršak

Hvala.

Kot predsednik Mandatno-volilne komisije sem na dnevni red aprilske seje uvrstil točko z naslovom Informacija o izvajanju 12. člena Zakona o poslancih, v okviru katere vam je bilo predloženo tudi delovno gradivo s predlogi odločitev. Mandatno-volilna komisija je na tisti seji med drugim sprejela sklep, da podpira spremembe Zakona o poslancih na področju nezdružljivosti, kar obravnava v Državnem zboru že ustanovljena delovna skupina za pripravo novele Zakona o poslancih. Pridobil pa sem tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki se je nanašalo na možnost vodenja postopka in odločanja Državnega zbora na podlagi 12. člena Zakona o poslancih, temu mnenju pa so pritrdili tudi pravni strokovnjaki, ko so bili v Državnem zboru.

Ali kdo želi v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda seje s točkami a1, b1, c1, 3a in 4. točko? Če ne, v skladu s 44. členom Poslovnika Državnega zbora prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev dnevnega reda. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo a1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo b1 točko. Glasujemo. Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo c1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 4. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za razširitev sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. Če jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moramo v takem primeru v skladu s 101. členom poslovnika sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAPISNIK O UGOTOVITVI IZIDA VOLITEV POSLANCEV IZ REPUBLIKE SLOVENIJE V EVROPSKI PARLAMENT.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli navedeni zapisnik Državne volilne komisije, objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije številka 36/19.

Na sejo sem povabil Državno volilno komisijo. Seje se udeležuje direktor Dušan Vučko.

Uvodno pojasnilo. V skladu s 23. členom Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament izvolitev poslancev v Evropski parlament potrdi Državni zbor, in sicer na podlagi končnega izida volitev, ki ga ugotovi Državna volilna komisija.

Iz zapisnika Državne volilne komisije izhajajo ugotovitve, koliko glasov je dobila posamezna lista kandidatov, koliko poslanskih mest je pripadlo posamezni listi ter izvoljene poslanke in poslance, in sicer: dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, lista Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke; Tanja Fajon in dr. Milan Brglez, lista Socialnih demokratov (SD); Irena Joveva in Klemen Grošelj, lista Marjana Šarca; Ljudmila Novak, lista Nove Slovenije - krščanskih demokratov.

Med izvoljenimi poslanci Evropskega parlamenta sta tudi poslanka in poslanec Državnega zbora. V skladu z 2. členom Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament poslanec v Evropskem parlamentu ne more biti poslanec v Državnem zboru. Zakon o poslancih v prvem odstavku 9. člena med drugim določa, da poslancu preneha mandat, če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, v drugem odstavku istega člena pa, da poslancu preneha mandat z dnem, ko Državni zbor ugotovi, da so nastali razlogi iz prejšnjega odstavka. Zato bo Mandatno-volilna komisija za Državni zbor pripravila predlog sklepa, s katerim bo Državnemu zboru predlagala, da potrdi izvolitev poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament ter da ugotovi, da bo poslancu dr. Milanu Brglezu in poslanki Ljudmili Novak z dnem potrditve mandata poslanca oziroma poslanke v Evropskem parlamentu prenehal mandat poslanca oziroma poslanke Državnega zbora.

Želi besedo direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko? Izvolite, beseda je vaša.