Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 11. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Ferenc Horváth. Na seji pa kot nadomestna članica oziroma člani komisije s pooblastili sodelujejo: mag. Andrej Rajh nadomešča poslanko Mašo Kociper, Boštjan Koražija nadomešča po pooblastilu Violeto Tomić, Franci Kepa nadomešča po pooblastilu Anjo Bah Žibert, Jurij Lep nadomešča poslanca Franca Juršo in pa Jože Lenart po pooblastilu nadomešča Braneta Golubovića.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog za imenovanje članov sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev, 2. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, 3. Predloga za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniški mesti okrajnih sodnic na Okrajnem sodišču na Ptuju. 7., 10. in 11. junija 2019 ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi točkami A1, B1, C1, 3.a in 4. točko in sicer: A1. Zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, B1. Predlog za imenovanje informacijske pooblaščenke, C1. Predlog za izvolitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, 3.a. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Delovnem sodišču v Mariboru in 4. Predlog sklepa o imenovanju predsednika in prenehanju funkcije namestnika predsednika Državne volilne komisije.

Prejel sem tudi predlog Poslanske skupine Levica za razširitev dnevnega reda seje s točko izvajanja 12. člena Zakona o poslancih. V zvezi s tem predlogom ugotavljam, da niso izpolnjeni poslovniški pogoji za odločanje o predlagani razširitvi in sicer, ni izpolnjen pogoj iz šestega odstavka, 64. člena Poslovnika, saj razlogi za razširitev niso nastali po sklicu seje Mandatno-volilne komisije. Ugotovitve KPK o posameznem primeru z dne 25. 4. 2019, ki so priložene predlogu Poslanske skupine Levica ter dejstva, navedena v obrazložitvi predloga, so bila namreč znana že pred sklicem seje, torej, pred 30. 5. 2019.

Prav tako ni izpolnjen pogoj iz sedmega odstavka 64. člena Poslovnika, saj ne gre za zadevo, določeno v drugem odstavku 58. člena Poslovnika. Točko, kot je predlagana in sicer z naslovom Izvajanje 12. člena Zakona o poslancih namreč ni mogoče šteti za zadevo, ki je ni mogoče odlagati v zvezi z mandati, imunitetami, volitvami, imenovanji in razširitvami, pri čemer ugotavljam, da Poslanska skupina Levica predloga sklepa o prenehanju mandata poslanca tudi ne podaja, kot je to storila v predlogu za razširitev predhodne, 10. seje, Mandatno-volilne komisije.

Ob tem naj opozorim na mnenje Zakonodajno-pravne službe, z dne 17. 5. 2019, ki smo ga pridobili v zvezi s predhodnim predlogom Levice za ugotovitev prenehanja mandata poslanca, iz katerega izhaja, da v primeru poslanca Ferenca Horváta, niso izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka prenehanja mandata poslancu, ki bi ga v okviru svojih pristojnosti vodil Državni zbor. Tokrat Poslanska skupina Levica predlaga le razpravo o o izvajanju 12. člena Zakona o poslancih, brez predloga odločitve, s tem pa – kot rečeno – ni izpolnjen pogoj iz sedmega odstavka, 64. člena Poslovnika. Ker gradivo Poslanske skupine Levica ne vsebuje predlogov odločitev, tako gradivo tudi ni popolno.

Dodajam, da so mnenju Zakonodajno-pravne službe o vprašanju prenehanja mandata poslancu pritrdili tudi pravni strokovnjaki, ki so bili dne 31. 5. 2019, skupaj z vodji poslanskih skupin na posvetu pri predsedniku Državnega zbora. Predlog Poslanske skupine Levica zaradi vseh navedenih razlogov torej ne izpolnjuje poslovniških pogojev za odločanje o predlagani razširitvi, zato ga ne morem dati na glasovanje.

Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda seje s točkami a1, b1, c1, 3a in 4. točko? Kolega Matej Tašner Vatovec, izvolite.