Govor

Hvala za besedo, predsednik.

Kolegice in kolegi, spoštovana ministrica, spoštovani minister, cenjeni gosti!

Že ta udeležba danes na tej seji samo potrjuje to, da je problematika pereča, da je bil ta sklic seje, ki smo ga predlagali nujen in da očitno v naši državi stvari gredo naprej šele takrat, ko se naredi pritisk tako s strani politike kot predvsem s strani državljank in državljanov oziroma v tem primeru tudi civilne družbe. Verjemite mi, da če danes ne bi bilo te seje, če ne bi bilo vseh teh prispevkov, ki so bili v medijih, danes ob pol dveh mi v parlament ne bi dobili interventnega zakona, ki govori o tem, da se odvzame osebke vrst rjavega medveda in pa volka. In še v okviru sprejemanja tega zakona smo bili priča boj u za prestiž. Namesto, a bi se pogovorili kako zadevo rešiti, se je podajala žogica oziroma prepiranje o tem, kdo bo zakon vložil med Ministrstvom za kmetijstvo in Ministrstvom za okolje in prostor. Ne vem zakaj ni Ministrstvo za okolje in prostor že prej prišlo s takšnim zakonom. Od decembra se je vedelo, kaj se dogaja in kakšne bodo posledice. In moje prvo vprašanje na ministrstvo je, kaj se je v tem času dogajalo? Gospod Zajc, vi niste bil tam takrat, je bil gospod Leben, njemu sem postavil poslansko vprašanje, dejal je, da se zadeva rešuje, vmes je potem odstopil, prišel ste vi, rezultati oziroma bolje rečeno ne, rezultati so isti. In potem za nameček sedaj dobimo še dva predloga sklepov s strani Liste Marjana Šarca, Socialni demokrati, Stranke modernega centra, Desusa in pa Stranke Alenke Bratušek, dva sklepa: 1. Da se v čim krajšem času prične postopek za sprejem zakona, ta postopek se je dejansko že začel danes, ko je bil vložen; in pa 2. sklep: da po tem v roku 6 mesecev poroča o izvedenem odvzemu in rezultatih redne sprejemanja stanja. Se pravi nič za naprej. Mi bomo čez pol leta ali čez eno leto naslednje leto tukaj ob tem času sedeli na isto tematiko, ker ta dva sklepa, ki jih predlaga koalicija sta v posmeh vsem, ki danes tukaj sedijo, ta dva sklepa sta trenutno aktualna, ker je vse skupaj celotna situacija pripeljala do tega, nič pa ne rešujeta za naprej.

Zakaj je prišlo do tega? Sam problematiko dobro poznam, tako kot poslanec, ki je izvoljen v okraju, kjer se napadi volka dogajajo, kot tudi lovec. To se pravi iz obeh strani. Lahko rečem, da sem v zadnjih 2 tednih prejel številne klice kmetov, rejcev drobnice, ki so se pritoževali, da tako ne gre več naprej in da bodo kmalu tudi sami postali tista 1,5 kmetije, ki vsak dan v Sloveniji propadajo. Ti napadi se dogajajo na tistih kmetijah, kjer ljudje večinoma to delajo ljubiteljsko, kjer delajo zato, da lahko preživijo, ne pa da bi šlo za neko masovno potem trgovsko verigo in tako naprej.

V tem parlamentu govorimo kako kmetije propadajo, kako se podeželje zarašča, po eni strani pa imamo vlado Marjana Šarca, ki za te ljudi nima posluha. In potem, ko stvari pridejo tako daleč, pa seveda vladi servilni mediji rečejo »tudi Marjan Šarec ima sedaj posluh za te ljudi«. Kje je bil prej? Kje je bil, ko je Alpe Adria Green povedala, kaj bo naredila? Kaj se je dogajalo v samem tem postopku? Kje je triletni načrt gospodarjenja z zvermi, z medvedom, z volkom? Kje je petletni načrt gospodarjenja? Tega ni. In moje vprašanje je: Zakaj tega ni? Da ne odpiram še tematike šakala, 300 do 400 jih je že, mi se pa tukaj še niti nismo začeli pogovarjati, kaj bomo s šakalom. Zanima me, gospod minister, ali držijo informacije, da je pretekli teden v Romuniji potekal posvet ministerjala na temo kako v bodoče gospodariti z zvermi, tudi z volkom in s strani Republike Slovenije tam ni bilo predstavnika? Ne vas ne katerega od državnih sekretarjev.

Zakaj smo danes tukaj? Zaradi tega, ker se ministrstvo ni uspelo dogovoriti oziroma sprejeti nekega konsenza z vsemi deležniki. In da bo mera polna …