Govor

Najlepša hvala, kolega mag. Rajh. Spoštovani kolegice in kolegi! Začenjamo z 11. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter vas tudi sam lepo pozdravljam, vse prisotne na današnji seji.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani tega matičnega odbora – torej opravičil nimam, imamo pa, da na seji sodelujejo kot nadomestni člani naslednje članice in člani odbora: kolegico Violeto Tomić bo nadomeščal kolega Luka Mesec, ki ga lepo pozdravljam v naši sredini, kolega Tomaža Lisca bo nadomeščal kolega Žan Mahnič, ki ga lepo pozdravljam v naši sredini, kolegico Nado Brinovšek nadomešča kolega Franc Rosec, ki ga prav tako lepo pozdravljam v naši sredini, kolega Gregorja Židana nadomešča Gregor Perič, ki ga prav tako lepo pozdravljam v naši sredini, kolega Edvarda Pauliča pa nadomešča Lidija Mirnik, ki jo prav tako lepo pozdravljam v naši sredini.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odborov. S sklicem seje, 6. junija 2019 ste prejeli naslednji dnevni red te skupne seje: 1. točka - Napadi in pokoli divjih zveri nad živino, 2. točka - Problematika divjih zveri. Ker do pričetka seje nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot je bil posredovan s sklicem.

Preden pa nadaljujem pa mi dovolite, da vas najprej obvestim, zakaj je dnevni red tokrat nekoliko drugačen kot običajno. Namreč, Poslanska skupina Nove Slovenije – Krščanski demokrati je 5. junija na Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter na moj odbor, torej na Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila zahtevo za sklic nujne seje odborov s točko dnevnega reda: Napadi in pokoli divjih zveri nad živino. Isti dan, v istem časovnem obdobju je pa tudi Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke prav tako naslovila zahtevo za sklic nujne seje odborov s točko dnevnega reda: Problematika divjih zveri. Torej, ker je bilo nesmiselno in neracionalno, da bi pravzaprav o enaki problematiki imeli dve seji, sem se zaradi načela racionalnosti odločil, da obravnavano obeh zahtev nekako združimo in obravnavamo sočasno.

Kot gradivo ste prejeli: prvič, zahtevo Poslanske skupine Krščanski demokrati za sklic nujne seje odborov s predlogi sklepov in zahtevo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke za sklic nujne seje odborov s predlogi sklepov, kot rečeno obe dne, 5. junija 2019. K zahtevi je priloženo tudi gradivo Zavoda za gozdove Slovenije z naslovom Strokovno mnenje za odvzem velikih zveri iz narave v obdobju od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019.

Na sejo smo vabili: predstavnike obeh predlagateljev, tako Poslanske skupine Nove Slovenije, kot Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, gospoda Simona Zajca, ministra za okolje in prostor, ki ga lepo pozdravljamo v naši sredini, Ministrstvo za okolje in prostor, dr. Aleksandro Pivec, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jo prav tako lepo pozdravljam v naši sredini, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Združenje lastnikov gozdov Slovenije, Združenje društev ekoloških kmetov Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zvezo lastnikov gozdov Slovenije, Alpe Adrio Green, Lovkso zvezo Slovenije, Božidarja Peteha – Civilna iniciativa aktivna Kočevska, Civilna iniciativa Nova vas-Loška dolina. Naknadno smo povabili še: Agencijo Republike Slovenije za okolje, Civilno iniciativo za zaščito ljudi, domačih živali in okolja pred vdori in napadi velikih zveri, Boštjana Čemažarja, Civilno iniciativo Cerkno, Rafaela Kraševca, Simona Marolta, Gašperja Uršiča, župana občine Cerkno, Milana Čadeža, župana občine Gorenja vas-Poljane, Antona Luznarja, župana občine Železniki, Marka Gasserja in Zvezo ekoloških gibanj v Sloveniji. Torej vse naštete prav lepo pozdravljam na današnji seji tega skupnega odbora.

Zaradi velike zastopanosti in številčnosti, bi prosil, če malo prisluhnete seji, morda nekoliko utišate medsebojne pogovore, ker je danes na tej seji veliko število udeležencev, zato, da se nekako slišimo.

Prehajamo pa na obravnavo. Najprej bom dal besedo Ivi Dimic, da v imenu Poslanske skupine Krščanski demokrati predstavi zahtevo za sklic nujne seje odborov.

Kolegica Iva Dimic, izvolite, imate besedo.