Govor

Najlepša hvala izvajalkam za čudovit nastop. Obenem pa vas obveščam, da se gospod predsednik Državnega zbora, gospod Židan zaradi neodložljivih obveznosti, se je žal moral posloviti in se mu še enkrat zahvaljujem za njegov prispevek danes.

Spoštovani, v izredno čast mi je, da bodo danes na 18. Vseslovenskem srečanju z naslovom »Slovenc, tvoja zemlja je zdrava…, pa vendar mladi odhajajo«, kot vabljeni govorci spregovorili: prof. dr. Klemen Jaklič, dr. Jure Leskovec, mag. Nežka Figelj in doc. dr. Dejan Valentinčič. Vse govorce prijazno pozdravljam in se jim zahvaljujem za njihov pozitivni odziv.

Kot prvi bo uvodni prispevek z naslovom Čez sedem dolgih let, predstavil prof. dr. Klemen Jaklič. Prof. dr. Klemen Jaklič je sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije in redni profesor za področje ustavnega prava. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, magistriral pa na Univerzi Harvard v ZDA. Prvič je doktoriral iz evropskega ustavnega prava na Univerzi Oxford, svoj drugi doktorat pa je pridobil iz področja primerjalnega ustavnega prava na univerzi Harvard. Kjer je nato dolga leta delal skupaj s svetovnimi avtoritetami tega področja. Po doktoratu je na Univerzi Harvard deset let predaval pri vsega več kot 20 predmetih in za svoje predavateljsko delo prejel več univerzitetnih nagrad za odličnost v poučevanju. Za svoj raziskovalni prispevek je leta 2011 prejel nagrado Univerze Harvard za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Za mandat 2008 in 2012 je bil imenovan za slovenskega člana Evropske komisije za demokracijo skozi pravo Beneški komisiji. Je avtor številnih znanstvenih del, med drugim tudi knjige Constitutional Pluralism in the EU, prve in do danes edine znanstvene monografije slovenskega pravnika, ki jo je izdala Založba Oxford. Doma je bil od leta 2013 vsako leto uvrščen med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov. Od leta 2015 pa vsako leto izbran za najuglednejšega slovenskega pravnika. Za ustavnega sodnika ga je na predlog predsednika republike izvolil Državni zbora v marcu 2017.

Prof. ddr. Jaklič, izvolite.