Govor

Ljudmila Novak

Spoštovane Slovenke in Slovenci iz zamejstva in tujine, dragi udeleženci Vseslovenskega srečanja v Državnem zboru! Moj poseben pozdrav velja tudi vsem govornikom in sodelujočim pri pripravi in izvedbi današnjega programa ter Dekletom Smrtnik, ki so sprejele povabile in bodo obogatile program v petju. Spoštovani, gospod minister, spoštovani predsednik Državnega zbora, podpredsednica komisije, dragi poslanci!

Lepo vas pozdravljam kot dosedanja predsednica Komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu. To nalogo sem z velikim veseljem opravljala prav tako sem z veseljem pripravljala program za 18. Vseslovensko srečanje, ki danes poteka tukaj v Državnem zboru in se ga udeležujete tudi vi. Kot veste pa se mi je iztekel mandat slovenske poslanke, ker sem bila 2. julija potrjena kot poslanka iz Slovenije v Evropskem parlamentu. Plenarno zasedanje v Strasbourgu se izteka prav z današnjim dnem, zato ne morem biti z vami v živo. Dovolite mi, da v nekaj besedah pojasnim odločitev za naslov današnjega srečanja. Letos obeležujemo 200. letnico smrti našega pesnika in vsestranske ustvarjalca in narodnega voditelja Valentina Vodika. V svojem dramilu poudarja lepote slovenske dežele, bogastvo narave, ki nam ponuja številne dobrine, delovne navade in brihtnost Slovencev. Vse to velja tudi za današnjo Slovenijo, za današnji rod Slovenk in Slovencev. Prav današnje generacije so tudi najbolj izobražene do sedaj. Znanje pa je nekaj najbolj dragocenega in tudi nujnega za napredek in blagostanje prebivalstva. Člansko v Evropski uniji in znanje tujih jezikov pa mladim omogočajo, da nabirajo nova znanja drugje po Evropi in svetu. Vse te mednarodne izkušnje so dobrodošle za hitrejše napredovanje in pomembne dosežke v poklicem in znanstvenem področju. Vsak odhod mladih izobraženih ljudi in stalna vselitev v tujini, pa je tudi velika izguba za naš narod in napredek naše države na različnih področjih. Tako imamo nove generacije Slovencev v tujini, ki se povezujejo na drugačen način kot so se naši izseljenci in begunci povezovali v preteklosti. V obdobju, ko se kot narod soočamo z nižjo rodnostjo in staranjem družbe, si seveda želimo, da bi v času t.i. kroženja možganov več mladih Slovenk in Slovencev našlo svojo priložnost in zaposlitev doma v Sloveniji.

Spoštovani, želim si, da bi izkušnje vabljenih govornikov, ki še živijo v tujini ali pa so se od tam vrnili v Slovenijo, pripomogle k dobri razpravi in tudi k iskanju rešitev in priporočil slovenski vladi. Politika o marsičem odloča v našem življenju in določa tudi pomembne prioritete države. dobra izobraževalna, družinska in stanovanjska politika pa so temelj za ohranitev naroda, njegov napredek in blagostanje. Želim vam dobro razpravo, prijetno druženje in koristno izmenjavo izkušenj.

Lepo vas pozdravljam! Slovenija je najlepša zato se bom tudi sama z veseljem vsak teden vračala domov. / aplavz/