Govor

Jernej Štromajer

Hvala za besedo. En lep pozdrav vsem skupaj. Kot veste si je vladna koalicija že v koalicijskem sporazumu zadala cilj, da se v tem mandatu javnopravna subjektiviteta ŠOS uredi v smeri, da ŠOS postane pravna oseba javnega prava. K temu smo pristopili že po prvi seji Vlade RS za študentska vprašanja marca letos. Želeli smo nadaljevati tam, kjer je bilo delo ustavljeno v preteklosti na ravni delovne skupine, ki že pripravlja delno besedilo novega zakona o skupnosti študentov.

Kot veste, kot je predlagatelj več kot korektno pred menoj povedal, gre za zakon iz leta 1994, ki je v tem času že doživel recimo potrebe po noveliranju, vendar do sedaj ni bil noveliran. Vmes je prišlo do že večih, bi si upal trditi, tako družbenih kot drugačnih sprememb, njegovi predlogi za noveliranje pa kljub večkratnim poskusom dosedaj niso bili uspešni.

V samem predlogu novega zakona, ki smo ga začeli pripravljati na ministrstvu, marsikatero dikcijo, o kateri je bilo danes govora, že vključili oziroma smo jo hoteli še dodatno razširiti. Se pravi zakonske rešitve kot so nadzor Računskega sodišča nad pravilnost in smotrnost porabe sredstev ŠOS in njenih organizacijskih oblik, ustrezno urejeno financiranje, zavezanost k posredovanju informacij javnega značaja, podvrženost določilom zakona, ki urejajo javno naročanje, podvrženost ŠOS in njenih organizacijskih oblik protikorupcijskim določilom zakona o integriteti in preprečevanja korupcije in tudi druga vprašanja, ki jih glede na naravo odprtih členov pri noveli zakona ne moremo urejati kot recimo področje študentskega organiziranja, recimo volitev v predstavniška telesa in pa vprašanja volilnih kampanj.

Vlada se še kako dobro zaveda kako pomembno je, da imajo študentje svojo organizacijo, ki je pomemben sogovornik študentov oziroma Vlade pri samih zadevah, ki zadevajo študente, sploh na področju visokega šolstva.

Pri sami osnovni dikciji pred vloženimi amandmaji s strani predlagatelja in koalicije so se odpirala določena vprašanja, za katera verjamem, da se s temi amandmaji v veliki meri uspejo ustrezno reševati, saj je v bistvu sama definicija javnega prava kot takšnega sui generis, kot je bilo rečeno, ni odpirala vseh vprašanj, ki so se pa sedaj na zakonski ravni ustrezno decidirano navedle. Se pravi javno naročanje, informacija javnega značaja in druge, o katerih je bilo govora.

Vlada je že v osnovni predlog, se strinjamo in pozdravljamo zakonsko …. ŠOS in ustrezno vzpostavitev Računskega sodišča. Nasprotovanje ŠOS seveda temu predlogu zakona kot takšnemu ne nasprotujemo in smo že v prvem branju opozorili, da ga je treba dopolniti z določbami, ki bo celostno uredilo … poslovanje ŠOS kot pravne osebe javnega prava urediti v prihodnje, kar verjamem, da se s tem amandmajem oziroma amandmaji, ki so bili vloženi v veliki meri tudi ustrezno ureja. Hvala za pozornost.