Govor

Hvala za besedo, lep pozdrav vsem prisotnim!

Zdaj nekako bilo je že bolj kot ne veliko povedanega, ampak vseeno bi neke iztočnice ven pa vseeno potegnil. Zdaj, mi nekje smo si zadali nekje v preteklosti, da bomo do leta 2020 izpolnili cilj 25 % proizvedene energije iz OVE, pa smo daleč od tega. Zdaj cilj je za 2050, lepo rečem prišli do ničelne stopnje, ampak tu nekje, če ne moremo priti do 2020 do 25 %, kako bomo prišli do leta 2050 do 0 %? Mi ne vemo kako bomo nadomestili TEŠ 6. A imamo mi študijo, da vemo koliko lahko mi naredimo iz OVE sploh energije v Sloveniji? Po moji oceni nekje tam 30 %, pa nič kaj več. »Štimamo« električne avte, od kod energija? Iz TEŠ ni, Mura ne bo – ne vem, neke ideje ni. Mi danes razpravljamo o neki viziji brez nekega programa oziroma neke dolgoročne vizije same Slovenije kam bo šla in kakšni vplivi bodo to na gospodarstvo. Ker vemo sicer, da dokler imaš ti samooskrbo, da si samozadosten, imaš ceno energije nizko. Imaš potem tudi gospodarstvo konkurenčno. ko si pa enkrat ti odvisen od tujine – to je bila primer včasih Italija, potem je pa cena višja. Zdaj, mi smo zelo malo včasih počasni pri črpanju sredstev, smo pa zelo hitri pri sprejemu kakšnih predlogov oziroma nekih teh sugestij EU. Ne vem zakaj rečemo takoj »da«, če pa vemo, da ne moremo tega narediti. Dajmo malo počakati. Skačemo zmeraj na prvo žogico. Vsa ostala Evropa čaka, kam bo šel trend. Mi pa smo prvi, pri črpanju sredstev smo zmeraj zadnji in tu je potem neko neskladje. Tam, ko bi lahko, ne moremo, tam, ko pa ni treba, smo pa prvi. In tu je potem tisto, ko teče potem naše gospodarstvo in te zadeve in res, če bi mi rekli, TEŠ 6 zapiramo, samo fantje, od kod boste dobili elektriko? Je ni, žal je ni in to je tudi dejstvo. Kdaj pa govorimo brez ogljika? Potem če gremo na poanto prometa. Na prometu nismo naredili »a ma ništa«, čisto nič. Vozimo se, stojimo v kolonah. Dobro, nekaj, sodobni avti imajo tisto »shortstop« funkcijo, ampak, ostali pa nimajo, stojiš, pospešuješ, to je največja emisija, tovorni promet, ne vem, kaj bomo tu naredili. Mi še, cela, bi rekel, cela Evropa dela železnice, elektrifikacije, mi se pogovarjamo še o tretji razvojni osi – pa mi smo 15 let zadaj - pri cilju 2025 smo pa prvi in to, to skupaj ne pije vode. So neke pravljice, pa bi rekel, za lahko noč, ampak dajmo enkrat nalit čistega dejstva.

Če se gremo mi OVE, bo cena taka in potem mora tudi gospodarstvo vedeti, kaj ga čaka. Lahko pa gremo na petrolej, potem je pa cilj dosežen, pa ugasnemo jeklarne, pa / nerazumljivo/ saj, dajmo se ugasnit. Imamo sončno energijo – ja, podnevi, ponoči je ni. Imate električni avto – ja podnevi ga nimate doma, ponoči ga »filate«. Od kod energija? TEŠ pa ne bo, jedrske tudi ne bo. Mi smo res, bi rekel, imeli bi, pa ne vem od kod - to je tako, kot bi šel nekam na izlet, pa ne veš, kam boš šel, ko boš tja prišel, pa kaj boš tam delal. Res ne vemo nič, ker pač vsaka vlada reče, okej, 4 leta sem tu, potem se naj pa drugi s tem ubadajo. Ampak, energetika, to ni stvar ene vlade, dveh vlad, ampak to je stvar neka, ki mora biti dolgoročna vizija, so neka odmikanja, malo levo, desno, ampak, je pa neki trend, da vemo, kam bomo šli in tu res, saj enkrat je bilo, bi rekel tam, pa mislim, da so bili gospod tudi na tem, Cankarjevem domu, mislim, imela fakulteta za strojništvo, je imela nekaj pogled, kako bom prišel iz Maribora, leta 2030, v Ljubljano, bi rekel, neko operno predstavo. Kaj, moderen super vlak. Mi ga ne bomo postavili. / nerazumljivo/ umestimo, bi rekel, v prostor, samo bi rekel, železnico, to traja pri nas 20 let – ker najprej morajo gospodje pokupit tiste parcele, ko bo šla železnica gor, če tisto bo gospodovo, potem bodo prišli kaki zeleni, pa bodo nasprotovali.

Mi smo tu, bi rekel, čisto tako, kot bi rekli, če je glava zmedena, potem pač telo trpi in pri nas je, bi rekel, glava zmedena, trpijo pa dejansko potem naši prebivalci, ki plačujejo davke, ki delajo redno in tu, tu dajmo se enkrat nekaj čistega nalit. Zdaj pa, mi si nekaj obljubljamo, pa ne povemo, kako bo zdaj to / nerazumljivo/ podražila elektrika, kaj bodo imeli potem pluse, kaj bodo imeli minuse, mislim, mi tukaj nekaj »bluzimo«, pa takoj smo prvi. Energetski koncept je bil obljubljen »kao« lansko leto, potem ga ni bilo. Zdaj smo rekli, moramo narediti koncept skupaj z temi trendi, / nerazumljivo/ lahko bi rekli dolgoročne cilje, okej, to bomo zmanjševali tu, tu, v teh segmentih. Tega dokumenta ni in tu mi govorimo nekaj, bi rekel, »phh«, bi rekel, zelo na pamet govorimo. Lahko je govorit, pa čez 4 leta reči, to so pa oni sprejeli, zdaj je pa drugačna zgodba, ampak, to je dejstvo. Dajmo enkrat reči realno, realno je naše to, kar imamo lahko realno, nekje 28 procentov je iz OVE, ostalo pač ni in to je to in tudi jedrska ni OVE, da smo si čisto na jasnem. OVE so veter, sonce, hidro, biomase in ostale stvari, pa / nerazumljivo/ še v jedrsko in tu res, vetra nimamo, sonca, okej, kot ga malo, ampak, dajmo se malo vprašat, kaj bomo s temi, bom rekel, paneli, sončnimi, kam bodo potem šli, ko bo to, rok uporabe, zastaran? Spet bo nekdo dobil neko koncesijo, kot za te, bi rekel, azbestne plošče, pa neke take, ko bo veliko zaslužil in to je spet »biznis« zadaj. Pa podporo dajemo Kitajcem. Smo mi, ta Evropa, bi rekel, tako je stara, pa mičkeno malo pozabljiva »ratala«.

Mi smo prvi, Kitajci, vsi ostali pa čakajo in tu, konkurenčnost Evrope, to je, bi rekel, zelo zaskrbljujoče, bi rekel. Imamo viška energije v Nemčiji, tisti višek naj, bi rekel, naj, »naštimal« en, pač le pretvori energijo v nek, v plin, ali je to vodik ali je to zemeljski plin, v nekaj takega, vse se da v nekaj pretvorit. Ne pa kar neke baterije, pa baterije delat, ko pa / nerazumljivo/ nimamo, mislim, bom rekel, niti v Sloveniji in niti v EU. Ves denar iz EU gre na Kitajsko oziroma kam drugam še, bi rekel in tu, tu neka prihodnost, bi rekel, svetla, je pa ravno ne vidim. Mi pa sploh, mislim, bili smo enkrat z nekimi uredbami oziroma uvedbami v naš sistem, enkrat tudi zadnji, tako kot smo pri črpanju evropskih sredstev.

Hvala.