Govor

Hvala. Kar se tega zadnjega tiče, lahko povem, da gre za zaslišanje oziroma za informativni pogovor, katerega smo že omenili takrat, ko smo obiskali OVS, MORS in tudi takrat je gospod Matijevič dejal, da v kolikor bo KNOVS zahteval, da se povabi na razgovor tiste pripadnike OVS, MORS, ki so opravljali informativne razgovore na poveljstvu sil, da nima s tem nikakršnega problema in bodo seveda prišli. Te še pridejo na vrsto. Mag. Tonin je sklical sejo na mojo pobudo. Veste, da je pač potrebno sejo sklicati na pobudo. Brigadir Škerbinc je dobil vabilo. Kakor mi je znano, je tudi dobil dovoljenje, da pride, kljub temu, da ima Slovenska vojska pravilnik o službi v Slovenski vojski kjer piše, da načelnica odloča o tem kdo bo javno nastopal. Ugotavljam, da to, prvič, ni javni nastop. Drugič, pa tisti, ki vsaj malo ve o pravu ve, da je zakon nad pravilniki, v zakonu pa, v 32. členu Zakona o parlamentarnem nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami jasno piše, da so zaposleni v državnih organih z izjemo lokalne samouprave in pa sodišč ter tožilstva, primorani priti na sejo KNOVS v kolikor prejmejo vabilo.

Danes ne bo sprejetih nobenih sklepov, ne bomo predlagali nobenih sklepov, ker jaz naprej ne vem kaj bo Brigadir Povedal. Na podlagi tega kar smo slišali, tudi ne moremo sprejemati nekih sklepov in se bo sklepe sprejemalo na naslednji seji, ko jih bo lahko predlagal katerikoli član, tudi poslanska skupina, na podlagi tega seveda kar bomo danes tukaj slišali.

Kar se tiče vprašanj, ki so bistvena za nacionalno varnost. Danes ne bomo obravnavali nobene takšne stvari, ki je bistvena za nacionalno varnost. Vemo, da se je OVS, MORS ukvarjal tako s streljanjem na Počku kot tudi z govoricami v zvezi z načelnico Generalštaba. Če bi bilo to bistveno za nacionalno varnost, ne vem, ampak meni je tukaj že to, da se nekoga obtoži, konkretno predsednik vaše stranke, minister Erjavec, ne pusti pa se mu, da javno pove, glede na to, da je ena od komercialnih televizij naredila intervju z njim in predlagala tudi intervju z brigadirjem, je bil ta seveda s strani MORS oziroma Slovenske vojske zavrnjen, je pa komisija tista, ki je pristojna, glede na to, da je OVS, MORS tukaj vpleten in glede na to, da smo že ugotovili, da v zakonu in tudi v Poslovniku piše, da niso samo odredbe tiste za katere je naša komisija pristojna, da seveda naša komisija lahko opravi danes pogovor z njim.

Izvolite.