Govor

Lep pozdrav sem skupaj!

Pričenjam 4. nujno sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je bila sklicana na podlagi 10. člena Poslovnika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Vse prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščen sem, da so zadržani, in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije. Predsednik komisije, mag. Matej Tonin, ki je na dopustu in me je pooblastil za vodenje te seje. In pa, gospod Matjaž Nemec, ki je prav tako na dopustu.

Predlogo za širitev oziroma umik dnevnega reda v poslovniško določenem roku nisem prejel, zato je določen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem z dne 11. junij 2019.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POGOVOR Z BRIGADIRJEM MIHO ŠKERBINCEM ZARDI RAZJASNITVE DEJSTEV V ZVEZI Z OPRAVLJENIM NADZOROM POOBLAŠČENE SKUPINE KNOVS NA SEDEŽU OVS, MORS Z DNE 23. APRIL 2019.

Veseli me, da se je brigadir Škerbinc udeležil naše seje in ga lepo pozdravljam. Boste dobil, samo da zadeve razjasnim še.

Člani, članico in člane obveščam, da ste na mizo prejeli kopijo zapisnika pooblaščene skupine KNOVS z dne 23. april 2019, pod oznako »interno«. Zapisnik boste morali ob zaključku točke dnevnega reda pustiti na mizi. Preden dam postopkovno gospodu Simonoviču, samo v zvezi s pojasnilom.

Jaz sem takrat, ko smo potem zaključili ta nadzor, pisno predlagal predsedniku komisije, mag. Mateju Toninu, da se zaradi razjasnitev okoliščin opravi pogovor tako z brigadirjem Miho Škerbincem kot s tistimi, ki so opravljali nadzor na Vrhniki, kot pa seveda tudi potem, da se nekako dobi vse deležnike tudi z načelnico Generalštaba Slovenske vojske in v skladu s tem bodo tudi naprej, kot smo se dogovorili z mag. Toninom, potekale seje.

Sedaj bi pa dal besedo za postopkovno, gospodu Simonoviču.

Izvolite.

BRANKO SIMONOVIČ (PS DeSUS): Hvala lepa predsedujoči za besedo, dve. Eno vprašanje pa en predlog bi imel. 29. člen Poslovnika v četrti alineji Poslovnika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pravi, da bi ob vsaki zahtevi ali vabilu na ustno poročanje sprejme komisija poseben sklep, pa bi rad imel razlago oziroma ali je bil tak sklep sprejet.

In druga zadeva, kar je, predlagam, da na podlagi 14.člena drugega odstavka, bom kar prebral, da vprašanja o zadevah, ki so bistvenega pomena za nacionalno varnost, mislim da naša vojska je pomembna, da imamo visokega uradnika, da komisija oblikuje uradno obvestili za javnost v pisni obliki, ki jo spremlja z večino glasov. Tako, da ne bo prihajalo do raznih dezinformacij, to kar se je dogajalo na nekih preteklih sej.

Hvala lepa.